Nätdroger och cannabis i Umeå!

 

umeBRÅ höll imorse ett frukostseminarium där bland annat polisens ungdomsenhet och socialtjänstens fältgrupp medverkade. På agendan stod det ökande och höga bruket av nätdroger och cannabis bland ungdomar i Umeå. 

 

Nätdrogerna har blivit ett gissel då det är mycket enkelt att få tag på, går att beställa direkt från datorn och skickas med avi till mobilen, till en mottagande ungdom som enkelt kan utesluta föräldrarnas vetande. Ett till problem med nätdrogerna är att de ligger före lagstiftningen genom att tillverkarna förändrar någon del i substansen och därmed distribuerar dem med en laglig(för stunden) beteckning. 

 

I detta läge tänker ungdomarna tyvärr att "lagligt är ofarligt" och funderar inte på konsekvenserna av bruket. Det som tydligt kom fram under seminariet var att föräldrarna ofta är helt ovetande och sällan tror att det är något som kan hända deras egna barn. Polisen påpekade dock tydligt att alla ungdomar på något vis kommit i kontakt eller vistats i närhet av dessa droger i Umeå. 

 

De insatsgrupper som möter ungdomarna i vardagen bevittnar en mycket liberal syn på droger bland ungdomarna- och här kommer ett viktigt problem in i bilden: För finns det en mer eller mindre homogen syn/kultur bland ungdomarna om en sådan här fråga, kan spridningen fort urarta och riskerna öka dramatiskt. Det kan även bli svårt att överhuvudtaget nå ut med ett budskap om hur farligt det är ifall den kollektiva gruppmentaliteten anser något annat. I detta fall att drogerna inte är farliga. 

 

Det är ytterst viktigt att ta ordentliga krafttag mot denna typ av bruk/missbruk i tid. Och hela samhället är delaktigt. Föräldrar måste fråga, fråga och åter fråga sina barn om detta, skolan måste vara uppmärksamma på beteenden, suspekta aktiviteter bland grupper och information och konstruktiva diskussioner om droger bör vara återkommande teman på platser där ungdomar vistas. Vi får inte svika ungdomarna för den liberala syn som verkar genomsyra drogdebatten. Det tjänar ingen på. Varken individen, samhället eller någon annan

Etiketter: , , , , ,

5 kommentarer

 1. Niklas

  Själv har jag en väldigt liberal syn på cannabis, enda ”drogen” jag brukar, ungefär 2-4 gånger i månaden(dricker 1 gång varannan månad också iofs).
  Det är absolut inte så farligt som du tror att det är, missbruk däremot är aldrig bra, speciellt när det gäller en drog (alkohol,cannabis)
  Du som är religiös borde inte vara så fördomsfull, sen om du bryr dig så mycket borde du skrivit ett inlägg om hur narkotika politiken inte alls fungerar här i Sverige, inte heller läxa på om nåt du inte har koll på, i varje fall när du skriver cannabis som är en näst intill ofarlig drog när det brukas.

 2. Kent

  Att se en person som använder cannabis/cannabinoider som missbrukare är väldigt trångsynt. Finns mer som använder det än vad du tror Thomas. Märk mina ord, skriver inte ”brukar cannabis” eftersom det cannabinoider inte innehåller något som är beroendeframkallande. Gör om gör rätt.

 3. Tobbe

  Mycket bra inlägg, följt av mindre bra kommentarer! Det är inte svårt att förstå problematiken i samhället när det finns personer likt Niklas och Kent som ser droganvändande på ett så fruktansvärt onödigt ohälsosamt och liberalt sätt! Att helt och hållet ducka för problematiken och försöka försköna verkligheten är minst sagt bekymmersamt. För att få stopp på spridningen måste samhället stå enat och visa att toleransnivån är 0!

 4. Thomas Nordvall

  Svar till Niklas (2012-09-26 19:01)
  Vet inte var i från du får att jag är religiös? Och vad det i så fall skulle ha med ämnet att göra överhuvudtaget. Verkar helt enkelt vara du som sitter på fördomarna!

 5. Olle

  Ingen som undrar varför dessa ”nätdroger” finns?
  Och varför det hela tiden kommer nya vars biverkningar blir kända först långt senare.

  Naturligtvis för att våra välkända droger är förbjudna!

  För mycket droger är ett socialt problem och inte polisens.
  Polis och straff mera stjälper än hjälper.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.