Bidragspolitiken är framme igen!

Socialdemokraterna lade sin nya budget för några veckor sedan, under titeln ”Affärsplan”. 

10 miljarder vill de satsa till efterfrågestimulerande pengar. Egentligen skulle det bara kunna benämnas Bidragspengar, för det är precis vad det är. Tyvärr hamnar Socialdemokraterna i det gamla träsket  att distribuera ut bidrag, men det är extra intressant då de väljer att benämna det som ett försök att öka efterfrågan: 10 miljarder är 0,03% av den årliga omsättningen av konsumtion  och då måste vi förutsätta att alla dessa 10 miljarder kommer att användas helt och hållet till konsumtion.  Tror de att 10 miljarder av bidragspengar ska få hjulen att snurra i Sverige?

För det första är Sverige ett litet exportberoende land, vars ekonomi starkt hänger ihop med den ekonomiska härsmältan som sakta men säkert urgröper  ekonomin i Europas länder men som också kommer att bli ett allt större problem i länder som USA, Kina m.fl.. Det är också viktigt att förstå att konsumtion inte driver produktion(arbetstillfällen)- det är produktion som ger möjlighet till konsumtion. Tyvärr har ett synsätt på att konsumera är det ‘viktigaste’ genomsyrat stora delar av den globala ekonomin, både på privat nivå, men framför allt bland staterna. Och se var vi hamnat. I ett stort skuldberg!  

Det måste alltså satsas på att förenkla och underlätta entreprenörskap och jobbskapande. Minska skattetrycket i sin helhet i den mån ekonomin tillåter, hålla avgifter nere för grupper som står långt från arbetsmarknaden, minska bördan för konjunkturkänsliga företag. Små och medelstora företag är mycket viktiga för ett lands ekonomi och konkurrenskraft.  

I detta läge väljer istället Socialdemokraterna av dubbla arbetsgivaravgiften för unga(!), avskaffa krogmomssänkningen, höja skatten för de med högre inkomster och minska möjligheten för RUT-avdrag. 

Frågan blir följaktligt:

 

Hur tänker Socialdemokraterna att deras åtgärder främjar skapande av jobb?  

 

Etiketter: , , , , , , , , , ,

7 kommentarer

 1. Jan-Erik Vahlström

  Jadu, så talar en sann högerman.
  Alliansens sänkning av arbetsgivaravgiften för unga samt krogmomsen har knappast gett nya jobb. Enligt SCB kan man inte se att sänkningen av krogmomsen har get några nya jobb alls.
  Så var det Rut och Rot. Det har gett jobb- skattefinansierade jobb för främst dom med höga inkomster.Privatiseringar där massor av skattepengar har förts över till s.k skatteparadis. Återstår frågan var dom NYA jobben finns? Alliansens medicin är bara- sänk skatterna för dom som jobbar och dela ut skatterabatter till krogar och höginkomsttagare. Strunta i sjuka, arbetslösa och pensionärer. Dom ligger ju bara på den tärande sidan. Högerns politik vet vi ju sedan tidigare. Att nu KD (KDU?) formligen går i spetsen för denna politik är rent ut sagt bedrövligt.

 2. Thomas Nordvall

  Svar till Jan-Erik Vahlström (2012-10-15 20:47)
  Nej, det är inte statistiskt säkerställt med nuvarande data. Och jag förkastar det inte utifrån den korta tid som gått! Minskar kostnaderna ges större utrymme för anställningar och högre omsättning kvarstår! De åtgärderna har varit självfinansierande genom att vita jobb uppstått. Det har skapat jobb, entreprenörer och skatteintäkter. Vill du ha tillbaka de svarta jobben? Jag vet många låginkomstpensionärer som använt RUT för städning. Det du talar om ”mest till höginkomsttagare” är felaktigt! KD och KDU värnar mycket om de svaga, men vi ställer inte grupper mot varann för att få igenom politik

 3. Mange

  Jag måste hålla med Jan-Erik Vahlström på i stort sätt alla punkter, Att sänka krogmomsen måste vara ett av det störta fiaskon som alliansen kommit på, och att de ska ge arbete… nej nej asså gör om gör rätt för en gångs skull.
  Om du som restaurang ägare har folk så du klarar dig och så sänker ”ni” momsen ja men vist han tjänar lite extra och behöver inte ta in mer folk. Jag läste en rapport om just krogmomsen och de är i stort sätt ”bara” Mac-donalds som har anställt enligt den, men det kan man ju skippa för dom anställer folk på löpande band.

  Och arbetsgivaravgiften den har ju fått rapport efter rapport att den inte givit ett smack.. Om ett företag behöver anställa folk så betalar dom för kompetens.

  ”citat” Jag vet många låginkomstpensionärer som använt RUT för städning.
  De är nästan så jag skulle syna de där vid alla kanter..
  Och att sitta och säga att KD/KDU värnar om dom ”svaga” de går inte ihop mer alliansen politik. Och om ni hade haft en politik som hade innefattat dom sjuka-gamla ”fattiga” så skulle ni kanske ta er förbi strecket.

  Jag höll på att glömma.
  Bidragspolitik ??? jag hoppas verkligen att du tänker om här, det ända alliansens FAS3 politik har gått ut på är ju att få fler o fler till sociala för att överleva, Det som gör mig sååå FÖRBANNAD de är när slipstomtar som sitter på sina fina kontor och säger att dom som går på försäkringskassan är bidragstagare .. det är en FÖRSÄKRING ifall vi som jobbar blir sjuk.

 4. Oscar

  Mina föräldrar använder sig av såväl Rut som rot, mamma är halvtidssjukskriven sjuksköterska och pappa är också inom landstinget. Knappast höginkomsttagare eller? Och är det viktigaste inte att jobb skapas, snarare än vem som brukar dess slutprodukt? Nej, lite trovärdiga argument från röda blocket vore intressant att få läsa!

 5. Thomas Nordvall

  Svar till Lars Gidlöf (2012-10-18 22:33)
  Det skapar inte nya jobb, och har aldrig haft den tanken. Vårdnadsbidraget är för att barn ska kunna få mer tid med sina föräldrar. Att göra det lättare ekonomiskt för barnfamiljer. På samma sätt har någon inte grundtanken med ett barnbidrag varit att stimulera konsumtionssamhället, utan en ekonomisk lättnad för barnfamiljer.. Det är synsättet som skiljer!

 6. Lars Gidlöf

  Men, läste jag fel, du skrev bidragsträsket? Är det inte ett bidrag? Hur kan A-kassan vara ett bidrag? Hur kan sjukförsäkring vara ett bidrag?

  Hur ger det fler jobb om A-kassan är låg, på vilket sätt gynnar det möjligheterna för de 450 anställda som får gå från SSAB, på vilket sätt gynnas de av låg A-kassa?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.