Anser C och FP landstinget som effektivt?

Landstingsfullmäktige har idag debatt om landstingsskatten. Styrande majoritet kommer nu höja skatten i två omgångar till totalt 1 krona högre skatt. Det skulle totalt sätt föra upp västerbottningen till en av de högst beskattade i landet. En medelinkomsttagare skulle med 10% högre landstingsskatt få betala omkring 2500 kr/år mer i skatt. Landstinget skulle dock inte få in alla dessa hundratals miljoner eftersom människor skulle välja att jobba mindre. Men att hamna längst upp i skattetrycket gynnar inte heller den regionala utvecklingen. Det skulle minska viljan att förlägga sin verksamhet i länet.

Höjd landstingsskatt är också något som slår hårdast mot de med lägst inkomst, där de ekonomiska marginalerna är minst. Det är den enskilt mest bekymmersamma konsekvensen. En konsekvens som S, MP och V inte verkar ta hänsyn till nu.

Som många märkt så är Alliansen också splittrad i frågan. Medan M och KD fortsättningsvis anser landstinget betongbåt som alldeles för ineffektiv att rådda, väljer istället C och FP att lasta på ännu mer.

För många kan 25-öringen eller till och med 1 krona låta som en liten bagatell som inte påverkar plånboken nämnvärt. Den dikotomi som skattehöjarna vill måla upp bygger på att det står mellan raserad välfärd eller en ynka skattehöjning som kommer lösa alla problem i organisationen. Det är sannerligen en enkel bild att måla upp. Men det innebär också att dessa skattehöjare anser att den organisation de styr/vill styra är till ytterligheten effektiv. Det vet nog de flesta att den inte är.

Genom att vända på kappan och nu föreslå ännu mer medel in i organisationen riskerar effektivitetsarbetet att hamna helt i skymundan(läs: organisationen sväller). Det vore att nedvärdera det arbete som sjösatts med syfte att just minska resursslöseriet.

Nu verkar dock C och FP vilja lämna den ansvarsfulla ståndpunkten där nyttan för varje skattekrona är vägledande. Varför de gör de just nu med ett läge av fallande opinionssiffror och ett val inom 10 månader, går det att spekulera i. Det är i alla fall ett samband som är enkelt att se.

Om större fokus och politisk vilja hade legat på att ta i tu med underskott och ineffektiva strukturer hade mer pengar säkerligen kunnat gå till vården. Det är ett arbete som ständigt måste vara högst på agendan. Att C och FP nu väljer att höja skatten, kan inte annat än tolkas som att de är nöjda med effektiviteten. Frågan är vad landstingets ekonomer anser om detta? Vi får hoppas att medborgarna i alla fall synar det.

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.