Förbjuder S och V kommunen nu?

SVT nyheter rapporterade igår om missförhållanden på äldreboendet Skräddaren på Teg. Bakgrunden är den att ledande Socialdemokrater och Vänsterpartister abrupt tog över verksamheten från Carema 2011, efter ett mediadrev på bolaget. Skandalerna blev tillslut ”skandaler” och dödförklades senare eftersom det var falsarier. (Läs här) Carema (som bolag) hängdes ut för vanvård och Eva Andersson (S) och Tamara Spiric (V) var snabbt ute och ville ta ideologiska och politiska poänger. Eva Andersson sa så här angående övertagandet:

Varför fattar ni det här beslutet?
– Det var inte ett riskkapitalbolag i den här formen när vi startade, säger Eva Andersson och tillägger:
– Jag störs lika mycket som alla andra över att det går skattepengar till privata fickor. (VK, 2011)

Nu kanske ni undrar varför de inte nämner vanvård?

Jo, eftersom att Carema drift av Skräddaren på Teg hade fått mycket bra omdömen från brukarna, anhöriga och personalen trivdes på jobbet. Kvaliteten, som jag, kristdemokraterna och Alliansen anser viktigast, låg inte ens till grund för något beslutsunderlag. Ändå väljer S och V att bryta kontraktet omedelbart och vräker ur sig kritik mot ”skatteparadis” och ”vinster som går till annat”. Tamara Spiric menade då att vanvården var en bevis för att vinster i välfärden var jordklotets största hot. Att Caremas huvudmannaskap tillsammans med duktiga och drivna medarbetare på Skräddaren hade levererat god kvalitet var sekundärt.

Nu kommer rapporterna om ökad sjukfrånvaro, hög personalomsättning och minskad nöjdhet.

Det är bekymmersamt när politiker kan fatta så abrupta beslut som får så stora konsekvenser och sen gömma sig bakom kommunens tjänstemän. Men nu när sämre kvalitet uppstått tillföljd av övertagandet från kommunen har jag bara en fråga till Socialdemokraterna och Vänsterpartiet:

Bör inte kommunen förbjudas från att bedriva äldrevård? Ni har ju ett bättre beslutsunderlag nu, än det ni använde för att förbjuda Carema från att driva äldrevård.

 

 

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Erik

  Det är tragiskt. I och med detta debacle från Kommunens sida blir verkligheten så nära. Om 25 år kanske jag är i den situationen; det vill säga att vara en brukare inom äldreomsorgen. Jag vill ha mångfald. Där privata vårdgivare och Kommunen kämpar sida vid sida om att utveckla verksamheterna. Vilket bidrar till högre kvalité och i många fall lägre kostnader. Det måste ju kosta ”skjortan” för Kommunen att rigga Skräddaren efter övertagandet men det är vi skattebetalare som står för notan. Men det är inte förvånande; vi har ju en vänsterregim här i Umeå som inte gillar företagare och Umeå Kommun börjar närmar sig Lycksele Kommun.

 2. Bergis

  Så här ligger det till Thomas. Inom privata bolag måste personalen vara lojala mot arbetsgivaren. Missförhållanden kommer inte upp till ytan på samma sätt som i kommunal regi. Personalen törs inte berätta hur jävligt det var på Carema. Därför uppfattar du Carema som bättre fast det inte är det. Dessutom när missförhållanden uppdagas så går kommunen in och rättar till felet. Precis som dom tänker göra nu också. Inom ett privat bolag hade man bara sagt, -vi arbetar fortlöpande med kvalitet och skall ha ett möte med berörd personal. Sedan gör man ingenting. Man låter de gamla ligga åt sitt öde utan mat eller hygien. Det är möjligt eftersom personalen inte har någon meddelarfrihet i ett privat bolag.

  • Lasse

   Ha! Vilket struntprat Bergis för fram. Det är tvärt om. Allt privat dubbelgranskas. Att privatanställda skulle vara rädda för att föra fram ev brister finns det inga som helst belägg för. Att offentlig verksamheter har lika många brister eller till och med fler än det privata är ingen nyhet. Men där har man alltid liksom förklarat bort det med att det just är kommunalt.

  • Peter

   Bergis – även vi kommunanställda måste vara lojala mot arbetsgivaren. Meddelarfrihet och anmälningsplikt är två vitt skilda saker. Har själv gjort 4st Lex Sarah, det har dock inte hänt något. Tror du verkligen att kommunerna fixar alla uppkomna problem så där bara? Verkligheten kallar på dig! Studier visar dessutom att anställda i privat regi är MER benägna att anmäla missförhållanden än kommunanställda!

  • Linda Jakobsson

   Meddelarfriheten kan skrivas in som krav i kravlistan för ansökning att starta privat. Det är alltså upp till KOMMUNEN att skriva det som krav. Alla kvalietsundersökningar pekar på att kommunerna i allmänhet är sämre i mätningarna än de privata. I vår kommun tex kom kommunen på sistaplats i senaste undersökningen! Det där med att personer får ligga utan mat eller hygien är alltså troligare på en kommunal arbetsplats!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.