Westerlinds långa näsa

”Hans blir inlåst i en bur och Greta får jobba som slav under tiden de båda göds upp för att bli mat åt häxan.”

Så summerar Folkbladets vikarierande ledarskribent Linda Westerlind retoriskt branschorganisationen Visitas kampanj Dubbelstöten. Kampanjen som syftar till att lyfta farhågorna vid borttagandet av den sänkta krogmomsen och sänkta arbetsgivaravgifterna för unga.

Vänstern i Sverige har gått i taket och kallat kampanjen för skräckpropaganda. På Nyheter24 försökte man slå hål på kampanjen genom att kika i årsredovisningar för ett företags antal anställda och under Almedalen blossade missnöjda vänsterröster upp igen då Visita uppmanade Stefan Löfven att förklara effekterna av att höja avgifter och skatter igen.

Nu tar ledarskribenten på Folkbladet upp kampanjen igen. Eftersom argumenten är påfallande osynliga byggs retoriken upp med sagan om Hans och Greta som utgångspunkt. Genom att ta till halmdockor får hon citatet ovan att verka som slutstationen av Visitas kampanj. Genom att skapa en dikotomi mellan lägre avgifter för att anställa och arbetstrygghet målar hon upp hur Visita skulle stå för oreda på arbetsmarknaden.

Den är en mycket ful retorik och ger lite till diskussionen om hur fler unga ska kunna ha ett jobb att gå till.

För det första så har alla företag anslutna till Visita kollektivavtal. Med en googling var den nöten knäckt. För det andra har Visita och kampanjen om dubbelstöten inget med arbetsvillkor att göra. Den syftar helt och fullt korrekt till att belysa hur en bransch, som består av 40 procent ungdomar under 25 år, kommer påverkas av högre kostnader för att anställa unga och för att sälja sina varor.

Precis som Westerlind skriver har många unga en svag ställning på arbetsmarknaden generellt. Men det är just därför riktade åtgärder gjorts för att skapa bättre konkurrensförutsättningar för den här gruppen, genom minskade arbetsgivaravgifter. Just därför har en bransch som är vägen in för många unga också fått lägre moms. Westerlind och vänsterkooperationen får också gärna förklara varför tillredning av mat ska beskattas högre än försäljning av råvarorna till den samma? Ge företagare förutsättningar för anställda. Då kommer anställningarna också!

Den svartmålande och osanna retoriken får mig att tänka på sagan om Pinocchio. Ni vet han som får längre näsa för varje gång han far med osanning. Det kanske vore en saga för Westerlind att läsa.

#bestämsjälv

– Vilka förutsättningar vill du ge jobbskaparna?

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Tomas

  Thomas du vrider på frågan dit hän du själv tycker passar… vi pratar om skattemedel som hade kunnat skapa så många fler jobb inom en sjukvård som går på knäna eller en äldreomsorg som håller på att mjölkas ur! Dessa pengar vill du skänka till arbetsgivare inom en speciell bransch för att dom sedan ”kanske” skapar fler jobb för unga.

  Det finns en bättre medicin för att ge unga jobb och det är utbildning, ett sällsynt knep i den moderatledda regeringens Sverige…

  • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

   Nu har du en helt annorlunda utgångspunkt än jag. Du anser att pengarna tillhör staten. Jag anser att de tillhör människorna, företagen primärt. Den andra skillnaden är att du anser att staten kan ”skapa jobb”. Jag anser att det är företagen som skapar jobb, lockar hit investeringar som sedan innebär en skatteintäkt. En skatteintäkt som sedan finansierar vår välfärd. Så utan företagande, sparande och investeringar=ingen välfärd.

   Visst är utbildning viktigt. Utbildningsplatserna har ökat men vi måste förbättra skolan. Sedan ger inte det per se fler jobb.

   • Tomas

    Nej jag anser att pengarna tillhör välfärden, den som du har använt hela livet och kommer fortsätta att göra också. Jag förstår inte hur du kan tycka att pengarna tillhör företagen, visita pumpar miljoner i en smutskampanj mot dom rödgröna för att dom anser att pengarna är deras för att kunna vinstMAXimera. Företagen ska självklart få dom möjligheter som krävs för att gå med vinst med det betyder inte att vi ska hjälpa dom med deras årliga avkastning till aktieägarna, eller?

    Att som du säger staten inte skapar jobb håller jag med dig till fullo med den moderatledda regeringen som ett ypperligt exempel på passivitet när det gäller arbetsmarknadsåtgärder!

    När du säger att utbildningsplatserna har ökat blir jag lite besviken eftersom du låter som big boss Fredde R och siffertrixar till det lite. Jag syftade på det minskade antalet komvuxplatserna som moderatregeringen är fullt ansvarig för!

    • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

     Vem är välfärden? Vem ”äger” välfärden? I grund och botten är väl din lön din? Inte statens. Sedan har vi gått samman och valt att finansiera vissa grundläggande och samhällsviktiga tjänster genom att alla betalar en viss del av sin lön i skatt. Det är bra. Men det utgår också ifrån att det finns människor som väljer att ta risk och starta företag. Pengarna är företagarnas i grunden ja, och Visita vill på samma sätt som LO se till sina medlemmars bästa. Inget konstigt med det. Det är heller inget konstigt med att en personalintensiv bransch, på samma sätt som städföretag mår väl av att få behålla mer av sina egna pengar, för att kunna investera och för att det ska vara tillräckligt lönsamt.

     • Tomas

      Sänkt krogmoms är en svindyr investering som inte skapat tillräckligt många jobb och det vet du också. Sen har vi arbetsgivaravgiften som inte alls tillhör företagen för det är faktiskt LÖN (som enligt dig är min egen) som arbetssäljarna valt att avstå för att VI i Sverige har förstått att VI kan göra saker bättre tillsammans än vad var och en gör var för sig som i tex USA. Jag antar att USA är en våt dröm för dig som privatiseringspåhejare så jag kan tycka att du borde flytta dit istället för att förstöra Sverige. VI behöver inte mer egoism än vi redan har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.