Pajkastning och konstruktiva förslag

Hallå hallå på er!

Idag skulle jag vilja lätta mitt hjärta kring något som jag ofta ser på diverse hemsidor och olika i media. Något som hör hemma i andra forum än där det faktiskt förekommer: Pajkastningen mellan individer.

Vad innebär då denna snyggt fetstilta metafor? Jo, den innebär att man istället för att argumentera sakligt kring ett ämne börjar hoppa på den andra personen i fråga och kommenterar precis allt som denne gör fel – gärna utan konstruktiva förslag om vad som skulle kunna göras bättre. Det här tycker jag är ett billigt trick för att få sig själv att se bra ut.

Ja, men vet du vad den och den säger inom ditt parti då? Ni är faktiskt inte mycket bättre.” – Typisk bortförklaring när någon idkat pajkastning. Ska det fortsätta på det viset kommer det aldrig att sluta, man kan väl säga att en evighetsmaskin är skapad i form av en ordkarusell som aldrig slutar att rotera mellan de berörda.

Jag tycker i alla fall att man vinner en argumentation genom att sakligt framföra sina åsikter, inte genom att få den andra att se sämre ut än sig själv genom ovanstående handling. Tar argumenten slut är det bättre att gå hem och läsa på ett tag till istället för att använda sig av argument som inte har något värde för argumentationen på något plan alls.

Nä, nu ska jag fortsätta skriva på min rapport om det sociala kapitalet i klassrummet – ett rum där pajkastning inte är något man lär ut. Ciao!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.