Den tjocka boken med oskrivna lagar och regler

Tjäääna alla fredagsfirare!

Idag sitter jag i Nästansjö och filosoferar. Igår när jag satt på bussen kom jag att tänka på alla oskrivna oskrivna lagar och regler som finns runt omkring oss, bland annat på bussen.

Finns det två lediga säten bredvid varandra är det nästan obligatoriskt att sätta sig där istället för bredvid någon annan. Folk lägger sina datorer och väskor på sätet bredvid sig så ingen annan får plats, det är private space. Jag tycker att det är tragiskt många gånger att påstigande måste be busschauffören om hjälp för att hitta en plats, trots att hälften egentligen är lediga. Nä, flytta på dina grejer förfan. De har betalat för en plats på bussen, precis som du har gjort. I många andra länder är det oartigt att inte sätta sig bredvid andra även om det finns två lediga platser bredvid varandra på andra ställen i bussen.

Andra intressanta oskrivna lagar och regler som vi tror är självklara:

– Fråga alltid om någon vill ha den sista köttbullen innan du själv tar den.

– Fråga alltid om någon vill ha ett tuggummi när du själv tar ett.

– Småprata inte med folk när du väntar på bussen, står i hissen och så vidare.

– Säg inte till om någon har mat mellan tänderna eller glömt att dra upp gylfen, det kan ses som pinsamt (gäller inte nära vänner).

– Använd inte skor inomhus (något som är standard i bland annat England).

– Bilda kö på ALLA ställen som det går att bilda kö på.

– Lägg varorna med streckkoden mot streckkodsläsaren när du handlar.

– Lägg alltid dit ”nästa kund”-pinnen på rullbandet i butiken när lagt upp dina varor.

– Stå till höger i rulltrappan.

– Tyck inte om melodifestivalen – men titta på det ändå. Klaga sedan på att alla andra länder endast röstar på varandra när Eurovision Song Contest pågår. Ger de nordiska länderna varandra högsta poäng är det endast naturligt. Får vi inte högsta poäng av Norge är det skandal.

– Säg inte till den du sitter bredvid på bussen att du vill kliva av, utan börja rätta till dina kläder och röra på dig lite diskret så denne istället uppfattar vad du vill göra via ditt kroppsspråk.

– Om någon i mataffären funderar på vilken juice, sylt eller annan hyllvara som skall köpas, begrunda valfri annan hylla som du ej ska ha något från tills personen i fråga bestämt sig och gått därifrån innan du själv beger dig dit.

– Om du hör någon i trapphuset när du är på väg ut, stäng dörren snabbt och vänta två minuter innan du försöker igen.

– Gå/stå inte så nära andra människor att du riskerar att få kroppskontakt med dem, en armlängds avstånd är att föredra här.

– Ska du bjuda på fika bör du ha kaffe och kanelbullar i ditt utbud.

 

När man tittar på alla dessa saker på det här viset ser det ganska roligt ut. Många av dem ger skenet av att svenskar är reserverade och tysta, något som bland annat min värdfamilj i England trodde stämde in till punkt och pricka.

Hur många av dessa punkter stämmer in på dig – och, har du fler exempel på såna här saker?

Kommentera!

3 kommentarer

 1. Tobbe

  1. Stöt inte på en polares ex utan att kolla om det är ok först.
  2. Om någon ringer och väcker en är man alltid vaken
  3. Om man trillar eller halkar går det alltid bra om någon frågar (såvida man inte spräckt skallen).

  Trapphussyndromet är vanligt förekommande, jag brukar dock lurpassa och konfrontera dem med ett hej på vägen ut.

 2. Camilla Stenlund

  Det finns så många fler oskrivna lagar i stan än på landet, mest tror jag för det är mer trångt och alla vill undvika att bråka eller stöta sig med någon för man vet aldrig vem det är man råkar irritera eller vilket rabalder som kan uppstå. På landet blir man glad av att se en annan människa och säjer HEJ då man möts längs landsvägen. Skulle jag hejja på varje jag mötte i en stad skulle det bli ohållbart.

  Då jag bott i diverse städer så har jag ringt på hos en kompis dörr men ingen har öppnat. De tror att det antingen är försäljare eller jehovas inte en vän som vill ha kaffe. En regel är alltså i stan ska du ringa innan du hälsar på, på landet är det lite stroppigt att göra det som om du tror att du inte skulle vara välkommen hem till dem.

 3. Agneta V

  Oskriven lag som inte alla föräldrar har koll på. Om man som förälder ringer till en kompis åt sitt barn som vill leka så ska man bjuda in barnet/barnen man ringer hem till sig. Inte bjuda in sina egna barn till kompisen man ringer för det kan vara känsligt.
  Det ska vara ett ”givande och tagande” .. barnen ska kunna vara och leka både hemma hos sig men även hemma hos kompisen.. 50/50 (med vissa variationer förstås)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.