Valfullmäktige, del 1

https://www.vk.se/2022-10-24/fortfarande-oklart-vem-som-ska-styra-vilhelmina

Inför dagens valfullmäktige hade Socialdemokraterna i Vilhelmina meddelat att vi går i opposition då vi inte hittat någon rimlig väg framåt för oss i någon typ av styrande position. Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Politiskt Alternativ hade meddelat att de ämnade nominera namn för ett blivande styre i kommunen.

Idag beslutades att valfullmäktige flyttas fram en vecka. Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Politiskt Alternativ drog tillbaka det de tidigare meddelat, att nominera till ledande poster/minoritetsstyre pga. att förutsättningarna inför mötet ändrats. Det som hänt är att C + M ingått i valsamverkan och KD + PA + SD tappar ett mandat, från sju till sex, i kommunstyrelsen (som består av totalt 15 ledamöter). Denna valsamverkan är inget som ändrar läget gällande majoritet/minoritet i sig, men det är ändock vad som meddelats.

Nu fortsätter dialogen och diskussionerna under en veckas tid. Det vi vet är att det politiska läget är fortsatt komplicerat, men i slutänden behöver vi tillsätta ett styre som kan börja reda i frågorna vi har framför oss.

To be continued…

2 kommentarer

 1. Tommy Streling

  Hej Andreas!

  Jag vill bara förtydliga att konstellationen ”Demokratiskt Alternativ”, genom valteknisk samverkan, från första dagen efter valet, försökte skapa en majoritet för att ge Vilhelmina och politiken en ny ledning. Dock gick det inte att samla de tidigare oppositionspartierna, där Vänstern föll bort och Moderaterna höll sig på sin kant för att slutligen säga nej och därtill ingå valteknisk samverkan med Centern. Det sistnämnda påverkar inte majoritetsförhållandet i kommunstyrelsen, men att gå från 7 till 6 ledamöter (av nuvarande 15), gör det än svårare att försöka få gehör för en politisk inriktning.
  Hade istället Moderaterna gått in i valteknisk samverkan, hade ”Demokratiskt Alternativ” haft majoritet i kommunstyrelsen. Men det riktigt avgörande nu, som varken kommer fram i debatten och tidningar, är att majoritetsförhållandet rubbas i utskotten. Att bedriva en politisk ledning och styrning, där man sitter i minoritet (2 ledamöter kvarstår i utskotten, och 3 skulle tillfall S och M/C), gör att situationen blir realpolitiskt ohanterlig, med minoritet i utskott, KS, och KFM (man sitter i minoritet i budgetberedningen också).
  Kan man inte sätta agendan eller driva sin linje i utskotten, blir politiken bara en anpassning till den verkliga majoriteten som då likväl kan styra själva, nu när Moderaterna gått åt ett annat håll, genom att inte vilja styra kommunen utan bestämmer sig för att sitta i opposition.

  Vi i Politiskt Alternativ PA) vill vara övertydliga, vi har inte någon gemensam politisk plattform, med några andra partier. Vi ville se ett skifte i ledarskapet i Vilhelmina (efter allt som varit, de sista tre åren) och var beredda att ge Kristdemokraterna och Moderaterna chansen till detta (vilket sker på riksnivå), där vi även såg Vänstern som en möjlig del, och där PA och SD stöttade denna ledning. Det var vårt (PA:s) perspektiv. Där samarbete och samverkan på allvar fick en nystart i Vilhelmina.

  Summerat, positionerna och spelplanen har förändrats, genom Centerns och Moderaternas valtekniska samverkan. Från ett läge med ett möjlig majoritetsläge i KS och utskotten, men Moderaterna ville sitta i opposition, därmed blev ”Demokratiskt Alternativ” i minoritet i KS (vi beslöt oss ändå för att satsa på detta in i ”kaklet”. När det ytterst sena budet kom från M/C (sent kvällen innan valfullmäktige), punkterades förutsättningarna. Att gå från minoritetsstyre till ”superminoritet” är inte politiskt gångbart eller hanterbart, man måste kunna driva sin egen politik (med början i utskotten och beredning), oavsett hur den skulle se ut.

  Den valtekniska samverkan mellan M och C, förändrar majoritetsförhållandet i utskotten och det är nyckeln till att förstå, varför ”Demokratiskt Alternativ” och vi i Politiskt Alternativ (PA) såg det omöjligt (vi kunde inte heller ta något sådant beslut förrän måndagsmorgonen 24/10att avbryta alla försök), att försöka skapa en ny politisk ledning.
  Att fortsätta utan ”regeringsunderlag”, vore som att Socialdemokraterna på riksnivå fortsätter att styra Sverige utan majoritetsstöd i Riksdagen. Det skulle aldrig ske.

  Tommy Streling, kommunfullmäktigeledamot för PA

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.