Böglivet i Umeå

Ikväll är det treårs jubileum för klubb Take Queer. Ska bli riktigt kul att delta på höstpremiären, träffa gamla bekanta, kompisar och vänner men även stifta nya bekantskaper. Ser verkligen fram emot kvällens musik, dans och allmänna bravader! 🙂

Jag är ändå bekymrad över hur det ser ut i Umeå. I flera år nu har det lokala ”böglivet” varit rätt försvinnande litet. HBTQ-killar går mer sällan ut eller deltar på olika arrangemang än vad HBTQ-tjejer gör. Enligt de flesta killar beror detta på en känsla av att HBTQ-killar utestängs från Umeås gayscen. Den meningen framförs inte bara av killar utan även av tjejer som ser att det pågår en ”konflikt” om rummet. Det är en mening jag också kan skriva under på.

Många gånger har jag inte känt mig hemma eller välkommen att delta på HBTQ-arrangemang i Umeå eftersom dessa, mer eller mindre alltid, kantrar med en bertydande övervikt åt kvinnor och den kvinnliga gayscenen. Det är egentligen inte så konstigt då HBTQ-kvinnorna är mer aktiva i Umeås gayliv, men det är trist att man inte försöker skapa en större jämlikhet i detta. På denna punkt skiljer sig också Umeås HBTQ-rörelse från övriga landet, som i regel har den olyckliga övervikten mot den manliga gayscenen.

Många gaykillar känner sig idag isolerade. Vissa mår riktigt dåligt för att de upplever att de även i gayvärlden inte ges tillträde. Till detta kan läggas att jag redan nu börjat höra kritik mot det kommande Umeå Pride. Det är riktigt olyckligt att vi inom HBTQ-rörelsen i Umeå tycks gå i otakt med varandra! Vi får se var det hela slutar, men jag hoppas att Priden samlar oss alla. Det finns mycket som förenar och vi får inte glömma bort vårt gemensamma mål: varandras människovärde och erkännande. Det skadar dock inte med mer öppenhet och att arbeta för ökad jämlikhet även inom Umeås gayliv. Det är ett ansvar som vi alla delar.

Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

 1. realist

  Hoppas du får trevligt i kväll! Själv har jag sedan länge inplanerad resa till hemstället, har en hel del att göra där, annars skulle jag ha gått. Men du har rätt i dina funderingar. Jag har upplevt när rfsl hade 2 fester per månad, vilket var kanske för mkt. Till nu, nästan ingenting. Orsak vet jag inte. I den bästa av världar skulle man ju säga att det alltså är ok att 2 killar dansar och tar en kyss på s k allmänn nöjes krog, vilket jag i o f sig gjort ett antal ggr. Men är det pga att de som anordnar, inte orkar med är det fel. Det är också fel om vi hamnat i en situation där man inte vågar synas. Nåväl, du får väl höra av dig om du är intresserad av en öl eller pizza i framtiden, eller så får vi invänta priden eller nästa take queer.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Låter som att du också kan komma att få det trevligt. Man ska inte underskatta att få komma hem. 🙂

   Jag har också gjort liknande grejer på dansgolvet. Vakterna höll på kasta ut mig och den andra. Tänk att en dans och kyss kan förarga så mycket. Det var länge sedan jag känt mig så kränkt inpå bara skinnet som jag gjorde just då!

   Jag har rätt fullt upp fram till och med slutet av september. Springer du på mig på Priden så kan du ju komma fram och hälsa! Innan det ska jag hinna med ett uppstartsmöte, ordförandekonferens med RFSL, förberedelser inför Priden och mycket mycket annat. Oktober är däremot en månad då jag bli en fri man igen. Längtar…

 2. Pingback: ”Lesbisk fest i flatstaden Umeå” | Daniel Nyström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.