Myter om invandrade

Många är de myter som cirkulerar om de som av en eller annan anledning invandrat till Sverige. Som alltid är dessa starkt negativa. Lika mycket som dessa bidrar till främlingsfientlighet är de felaktiga. Kunskap har dock aldrig varit rasisters vän.

Inte rasist men… har sammanställt en bild som är värd att läsa och dela med sina vänner och bekanta.

Invandrare och bidrag

Etiketter: , , , , , , , ,

38 kommentarer

 1. Erik Jonsson

  En student med studielån + studiebidrag har omkring 8 300 kr per månad. Frågan är om det ska klassificeras som inkomst eftersom studielånet ska betalas tillbaka med ränta under en relativt kort period. Och att tala om ”efter skatt” är otroligt förvirrande.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Bitvis kan nog ditt inlägg svaras med det svar jag gav till David. Om jag inte missminner mig har man som student över 9000 kronor med fullt studiebidrag och lån. Det hade därför varit bättre att jämföra med en person som behöver socialbidrag/ekonomiskt bistånd för att klara vardagen.

 2. David

  Skillnaden är väl att studenten lånar pengarna medan invandraren som får ut 7-9000 efter skatt får dessa pengar och behöver inte betala tillbaka dessa. Väldigt märkligt resonerande av dig.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Eftersom det inte är jag som gjort sammanställningen (bilden) kan jag inte svara på varför just studenter valdes. Jag kan medge att det skulle varit bättre att jämföra med personer som går på socialbidrag/ekonomiskt bistånd. Poängen är dock att det inte är frågan om några orimliga summor. Folk måste kunna överleva.

  • Freja Monique Stolt

   Bra sagt! Han vet inget om SD eller vad vi står för eller vart invandrarnas pengar kommer ifrån. Många gånger från skattepengar eftersom FN slutat bidra för många år sen och det är VI själva som ska betala invandringen. fattar ju vem som helst då man i lägger ner skolor och i samma veva öppnar nåt annat för att ta emot invandrare.

   Däremot finns det bra invandrare som jobbar o gör rätt för sig.
   De som inte tror att de äger en gata i Sverige, eller gnäller på maten de får. Som inte ser kvinnan som ett objekt och som respekterar våra lagar! Tack!

   • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

    Jag skulle säga att jag vet väldigt väl vad SD står för. Jag har varit mycket engagerad i frågan och studerat SD:s program rent professionellt. Era program, motioner, tal och insändare har mycket ofta tydliga drag av rasism, må vara att den biologiska rasismen är något svårare att hitta (även den finns) men er kulturrasistiska sida är däremot dominant.

    Mytbildningen är också viktig för er politik och en så kallad välfärdschauvinistisk strategi. Ni hävdar att det finns en motsättning, precis som du gör nu: Man lägger ner skolor för vita och öppnar för icke-vita. För det är vad saken handlar om i er argumentation. Vi som seriöst är en del av det politiska arbetet ser att den verklighetsbeskrivningen inte är sann.

 3. Argen

  Ni vänsterpartister ser rasistspöken överallt, bara för att man tycker att Sverige tar emot för många flyktingar och att den förda invandringspolitiken är totalt misslyckad så behöver man inte vara rasist.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Jag ser inte vad ett partimedlemskap har med detta göra. Men nej, Sverige tar inte emot för många människor i nöd och i kampen för sin överlevnad. Däremot har Sveriges sociala sektor dragit sig tillbaka, varför många människor får allt svårare att klara vardagen och bli en del av samhället. Detta gäller alla som lever och verkar i Sverige, vare sig du är född här eller kommit hit senare i livet.

 4. Marcus Eriksson

  Du länkar till en sida som är mycket tveksam i trovärdighet, den borde byta namn till ”Hata SD” eller något mer passande med tanke på innehållet. Siffran 22 249 kr/mån som är skattefritt kommer från Försäkringskassan. Jag vet vilken källa jag tror mest på.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Att visa motstånd mot förakt och rasism är bra att göra. Det visar att man står upp för människan och människovärdet. Det är därför naturligt att vara motståndare mot SD och att även krossa rasisternas myter, som den du nu försöker säga är sann.

 5. Freja Monique Stolt

  Men snälla söta du… känner du alla i SD så du vet att det är bara rasister? Har du kollat hur många av de äldre invandrarna som faktiskt har gått med? Som röstar? Som är emot att man öser in nytt folk då vi knappt har plats och råd med oss, våra gamla, våra barn o vården?

  Varför är det nästan BARA invandare som jobbar på Försäkringskassan? Varför erbjuds inte de arbetssökande svenskarna samma jobb med lönebidrag? Är vi inget värda i antirasism-kampanjen?

  Skärp dig. SD behövs. Vi gör nånting bra o vi bryr oss om folket mer än låtsas-solidarikerna gör. Puss å kram-

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Tror du på allt det där själv? Har du något fog för det du skriver och påstår? Ta gärna fram statistik som visar detta om Försäkringskassan. Jag är fullständigt övertygad om att det är skitsnack. Jag har gjort många besök på olika försäkringskassor i landet. Men Försäkringskassan kanske gömmer de invandrade i källaren när folk kommer på besök? Eller hur fortsätter konspirationsteorin?

   Nej jag känner inte alla, men jag känner era gemensamt överenskomna program på riksnivå. Jag har lyssnat på era centrala företrädare och jag har även läst om enskilda företrädare på en mer lokal nivå. Det finns en mycket tydlig bild. Medan Jimmie Åkesson försöker ro båten på öppet hav finns det andra SD:are som försöker välta båten om ända, genom uttalanden och ageranden som är djupt problematiska.

 6. Danne

  Nu är det tyvärr ingen myt att kommun efter kommun går med brakförlust på grund av kraftiga underskott i de sociala bidragssystemen, där invandrarna (som enligt populär media är en ren vinst för dessa kommuner) står för allt mellan 60% till 80% av kostnaderna efter att statens etableringsbidrag tagit slut. Detta trots att de ”bara” utgör 10-15% av befolkningen i de flesta kommuner. Nu drar dessa kommuner ned på skola, äldreomsorg och annat smått och gott istället. Det finns ganska många förtvivlade kommunpolitiker ute i landet nu som sliter sitt hår i godhetens namn.

  Det finns varken bostäder eller jobb år folk, framförallt inte åt människor som saknar utbildning och språkkunskaper. Vi har inte industrijobb a la 60-talet som vem som helst som inte är handikappad klarar av efter 2 timmars introduktion. Allt färre ska försörja allt fler.

  Fortsätter Sverige i samma vansinniga bana, med resten av Europa som bara tittar på och skakar på huvudet at spektaklet, ser vi inte bara SD på over 20% inom ett par år, vi kommer även se partier som SvP närma sig 4%

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Det är inte sant. Men om du menar att detta är sant tycker jag du ska visa det med statistik och annan form av data från officiella organ. Kombinera detta gärna med SD-oberoende analyser av någon framstående akademiker på området. I annat fall kan jag inte annat än avfärda detta som ytterligare bara en konspirationsteori från (sympatisörer till) ett högerpopulistiskt och rasistiskt parti.

   • Danne

    Jo det är tyvärr sant, även om du kanske inte orkar eller vågar gräva efter information (Sverige är ju inte som övriga länder, där den här informationen pupliceras öppet i media så väljarna får se vad deras pengar går till). Dessa rasistiska organ som du antar bara hittar på sammanställer bara statistik från socialstyrelsen och SCB. Sen behöver du faktiskt bara läsa lokal dagspress från alla dessa kommuner. Oftast betydligt mer ärlig med vad som kostar pengar, en och annan kommunpolitiker här ju fått avgå när denne varit lite för ärlig. Fler och fler kommunpolitiker börjar vakna och öppet säga ifrån, trots risken att bli utfrysta.

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

     Klart jag orkar, men det är du som kommer med ”häpnadsväckande påståenden”. Då är det även du som ska visa vad det är för källor du har på detta. Hade det du hävdar varit korrekt skulle informationen finnas mycket lättillgänglig, men eftersom det är myter och lögner så finns den inte.

     Statistik är lätt att vrida och vända på. Detta görs friskt inom politiken, i synnerhet bland högerpopulister (däribland av partier som SD). Ofta jämförs äpplen och päron. Eftersom du hänvisar mig till dessa kommuner och dagspress så kan du säkert också lämna lite länkar åt mig och de som läser på min blogg, för att styrka dina påståenden? Ifall dessa är korrekta borde du inte ha några problem att göra det. Ifall det inte stämmer lär du säkert återigen hänvisa mig till att ”Jo det är sant. Titta bara…” utan att lämna någon länk.

 7. Daniel Nyström (inläggsförfattare)

  Upplysningsvis: Det finns en kommentar som ligger för godkännande författad av en Peter Nilsson (lämnad 13.51). Han har kommit med en rad påståenden och resonemang, samt angivit länkar. Jag har inte godkänt denna kommentar eftersom jag just nu inte har tiden att gå igenom den långa raden av länkar (tyvärr några blogginlägg, insändare och en och annan länk som inte längre fungerade). I det framlagda av Nilsson finns information som inte är inkorrekt och visar egentligen att det svenska samhället inte gör skillnad på nya svenskar och vi som är födda i landet. Detta är naturligtvis positivt. Vi alla är människor och när vi inte klarar oss på egen hand så hjälper vi varandra. Välfärdssystemet behandlar alla lika utefter behov. Så ska det vara. Däremot finns det en skillnad i etableringsfasen, vilket är fullt naturligt. Vårt samhälle skulle inte fungera om vi inte försöker skapa goda förutsättningar för samtliga medborgare.

  Jag hoppas inte Peter Nilsson misstycker i detta beslut? När jag godkänner kommentarer (och då även lämnar svar/kommentar tillbaka) vill jag göra detta seriöst och med respekt för den som ändå lagt ner tid och möda på att argumentera i sak. Idag har jag tyvärr inte den tiden.

  • Halle Ping

   I ditt inlägg 15 september, 2013 kl 12:33 ber du om länkar och källhänvisning.
   I ditt inlägg 15 september, 2013 kl 14:33 vägrar du publicera ett inlägg för att det är för många länkar och källhänvisning.

   Skulle det inte spara tid (som du ju verkar ha ont om) om du istället bara stängde möjligheterna till kommentater på din blogg?

   • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

    Det tycker jag inte. Att gå igenom en rad länkar tar längre tid när länkarna inte fungerar som källhänvisningar. I det här fallet krävs det av mig att jag ska gå igenom samtliga länkar för att värdera allt användaren skrivit. Det tar mycket längre tid än vad jag hade tidigare idag. Jag var ärlig om detta och förklarade situationen. Den ärligheten räcker gott för den icke-konfliktinriktade vanliga läsaren.

    • Halle Ping

     Den ”icke-konfliktinriktade vanliga läsaren” har nog svårt att förstå vad det är du egentligen efterfrågar när du ber de som kommenterar om ”lite länkar åt mig och de som läser på min blogg, för att styrka dina påståenden”.
     Vilken typ av länkar är det du har för avsikt att godkänna och vilka inlägg kommer du istället att vägra publicera med hänvisning till att du inte har tid?

     • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      För att jag ska kunna svara personen i fråga måste jag läsa igenom många länkar och mycket text (så vitt jag kunde bedöma). Det hade jag inte tid med. Jag tänker inte lämna ett inlägg av det slaget okommenterat i flera dagar. Om det stör dig, så beklagar jag det.

    • Halle Ping

     Är det någon särskild typ av länkar som kommentatorer bör undvika för att underlätta denna process?
     Är det länkar av något särskilt ursprung som du skulle uppskatta?

     • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Om man vill ha snabba svar bör man länka och vara precis i sina länkningar. Inte till sidor i största allmänhet, hela böcker eller utredningar. Om man hänvisar till sådant bör man ange sidor med mera.

      Alla källor fungerar egentligen, däremot kan källan bära med vissa trovärdighetsproblem. Är källan Sverigedemokraterna eller någon annan högerextrem avsändare, blir det naturligtvis problematiskt ifall man utifrån SD:s påståenden ska diskutera hur situationen i Sverige ser ut med avseende på invandring. Ska man däremot diskutera hur berörd högerextrem organisation ställer sig i invandringsfrågorna är de i sig själva utmärkta källor.

      Jag skulle därför säga att syftet med det skrivna avgör vilka källor som gör sig lämpliga.

     • Halle Ping

      Vilka av de övriga riksdagspartierna är inte tillräckligt ”trovärdiga” som källor? Är ö.h.t. något av dem det?

      Borde kommentatorer hålla sig enbart till statliga myndigheter?
      Går t.ex. dokument utgivna av SCB bra?

     • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Jag vet inte om du medvetet vill missförstå eller vad det är frågan om. Inga partier är trovärdiga när det kommer till att beskriva verkligheten. Men partiernas historier kan vara relevanta om man vill studera hur partierna ställer sig i olika frågor.

      Myndigheter, SCB med flera går bra, men statistik ska man inte bara presentera rakt upp och ner. Denna måste analyseras och för det krävs god kunskap i statistisk metod. Det är bra om det finns forskning på området. Då kan man se flera olika meningar och väga dem för att få en helhetsbild.

     • Halle Ping

      Du angav som exempel på källor med trovärdighetsproblem ”Sverigedemokraterna eller någon annan högerextrem avsändare” så jag ville förstås veta om övriga riksdagspartiers uttalanden och alster var faktamässigt kosher eller om det bara var en mindre bit av det politiska spektrumet.

      Men då har vi i alla fall etablerat att det är okej att presentera statistik från t.ex. SCB om man ger en utförlig förklaring om vad den beskriver och en tydlig källhänvisning?

     • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Bra att det blev utrett.

      Ja. Så är det, men vad statistik i sig beskriver kan inte sägas om man inte analyserar den. SCB gör sällan eller aldrig egna analyser. Därför är det bra att hänvisa till forskning istället som bygger på bra underlag.

     • Halle Ping

      Absolut!
      En forskningsrapport med tydlig analys och slutsatser från en oberoende forskargrupp är alltid att föredra.
      Man bör då i alla fall rakt inte tanklöst slänga fram någon typ av ”faktapåståenden” från en kraftigt politiskt vinklad källa utan några riktiga källhänvisningar och utan någon typ av statistiskt och forskningsmässigt sunt underlag.
      Då är vi överens. 🙂

     • Halle Ping

      Jag ser (mot bakgrund av denna goda konsensus i frågan) fram emot någon typ av uppdatering av det ursprungliga blogginlägget. 🙂

     • Halle Ping

      Samma typ av källkritisk granskning du ämnar tillägna inlägget av Peter Nilsson (15 september, 2013 kl 14:33) innan publicering vore väl inte orimligt?

     • Halle Ping

      Jag tyckte det framgick av mitt inlägg 15 september, 2013 kl 21:59.
      Men för att vara konsekvent bör du väl egentligen fråga dig själv om du idkat samma typ av källkritik för ditt blogginlägg som för Peter Nilssons kommentar.
      (Eftersom vi andra inte sett hans inlägg så kan du ju förstås helt enkelt bara svara ett enektl ”ja” på den frågan om det är din ärliga åsikt.)

     • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      För att eventuellt få ett slut på ifrågasättandet av min grund för att inte publicera inlägget har jag nu gått igenom samtliga länkar (dock ej läst allt ”pärm till pärm”). Tyvärr fungerar inte de flesta av de till synes relevanta länkarna, de länkar som fungerar är till exempelvis bloggar, insändare och en SD-sida. Jag kan därför utgå ifrån att länkarna med nödvändighet inte har något med saken att göra (åtminstone inte i något form av objektivt eller neutralt syfte), utan har i något annat sammanhang tagit fram i en liknande diskussion. Skribenten Peter Nilsson har alltså inte efterforskat länkarna själv utan kopiera detta någon annanstans ifrån. Jag har därför svårt att ta inlägget seriöst. Det rör sig mest troligt om något form av ”standardinlägg” från SD:are.

     • Halle Ping

      …och då väntar vi bara på samma nivå av källkritik när det gäller ditt ursprungliga blogginlägg.

     • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Jag har inget att anföra mer än det jag gjort i sakfrågan. Kan du inte peka på vad som är felaktigt så utgår jag ifrån att du stör dig på att bilden är hämtad från ”Inte rasist, men…” och inte för att informationen som sådan är felaktig.

 8. Pingback: Otrevliga kommentarer av rasister | Daniel Nyström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.