Otrevliga kommentarer av rasister

Mitt blogginlägg Myter om invandrade har inneburit många kommentarer och läsare från alla möjliga delar av Sverige (mycket Skåne och Stockholm). Alla kommentarer har på ett eller annat sätt haft en ton som drar invandrade människor i dålig dager. Dessa utmålas som parasiter eller annat. Somliga av dessa inlägg har jag godkänt och andra har jag kastat iväg som skräppost. Min grundläggande inställning är att godkänna alla inlägg så länge dessa är sakliga, kan antas vara sakliga eller inte innehåller personangrepp. Det krävs alltså en hel del för att jag inte ska publicera en kommentar.

Jag är mycket förvånad över att så många fann mitt lilla hörn av världen och att blogginlägget lyckats förarga så många. Det var verkligen ömma tår. Många av de som reagerat partar om Sverigedemokraterna (SD), så jag gissar att någon from av rasisttrumma dundrat över Sverige på någon SD-bestruken näthatsida eller liknande. Högerextremister brukar vara effektiva på att skramla oväsen på kommentarsfälten.

Etiketter: , , , , , , , ,

28 kommentarer

   • Marcus Eriksson

    Det var du som hänvisade till en sida som handlar om att smutskasta SD så mycket som möjligt, så nej, det är ingen slump att folk som svarar bemöter det.

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

     Hade kommentatorerna haft en neutral inställning till SD så hade inte ryckt på axlarna och börjat hojta om SD. Det är helt uppenbart att de som valt att kommentera antingen sympatiserar med SD eller är medlemmar i SD.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Det är beklagligt att det är på det viset och att näthatet är så utbrett. Ibland funderar jag på om inte alla forum borde vara låsta. För att bli en del av dessa forum måste man registrera sig med hjälp av en myndighetsmailadress som är knutet till vårt individuella personnummer. Om man inte skulle använda denna mailadress vid registreringen skulle man exempelvis inte kunna registrera sig på Facebook, kommentera på Aftonbladet, här med flera ställen. Då skulle också alla hot, förtal, övergrepp i rättssak, hets mot folkgrupp med mera kunna utredas. Det är ofta fega människor som yttrar detta hat.

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

     Du missförstår poängen. Jag vet inte hur du fungerar i verkliga livet, men jag går i alla fall inte runt med rånarluva och kallar folk för ditt och datt. Varför ska man få göra det på nätet?

     • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Du sätter alltså likhetstecken mellan rätten att begå kriminella handlingar utan att utkrävas ansvar och att äga möjligheten att delta i hemliga val? Mycket märkligt. Jag anser att begår du kriminella handlingar ska du ställas till svars för dem. Det är inte lika med att avskaffa hemliga val.

    • Bertil Örjestad

     Det är ju en skillnad på åsikt och åsikt. I de allra flesta fall har folk inget att dölja. Jagär själv emot åsiktsregistrering.

 1. Halle Ping

  Frågan var allvarligt menad: Varför ska vi ha hemliga val om vi ändå har åsiktsregistrering av nordkoreansk typ på alla forum?

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Tycker du ID-handlingar är Nordkorea? Tycker du att det är Nordkorea att du inte kan gå runt på stan i rånarhuva och kränka människor, hetsa mot folkgrupp och sprida hat och hets omkring dig? Jag tycker att ordet ska vara fritt, men man ska också kunna stå för sin mening och inte gömma sig bakom femtioelva olika användare. Och tänker du bryta mot lagen, och det jag skrev ovan skulle stoppa det, så är det nog så bra. Att kränka människor är ingen rättighet.

   • Halle Ping

    Varför ska man inte även behöva stå för vad man röstar på för parti?
    Ska vi verkligen tillåta folk att hymla med att de röstar på t.ex. nazister eller kommunister?

    Vi skulle även kunna stoppa en väldans massa pedofiler, skattefuskare och i övrigt organiserad brottslighet om vi t.ex. tillät polisen och skatteverket att tillståndsfritt avlyssna allt och alla och fritt begå dataintrång i syfte att kolla om någon begår brott.
    Det skulle ju dessutom smälla lite högre i samhällsförbättrande syfte än att bara skrämma bort några elaka kommentatorer från någons blogg. Eller?

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

     Du jämför äpplen och päron.

     Jag vidhåller att det är ingen rättighet att kränka och göra människor illa. Du kan inte jämföra detta med valhemligheten. På denna punkt är så många hycklare. Man kräver hårdare tag mot somliga brott och mer kontroll, men att stoppa kriminalitet på nätet det vill man inte (troligtvis för att de själva inser att de skulle hamna i domstol).

     • Halle Ping

      Din fruktliknelse lämnar en hel del att önska.

      Varför ska det vara tillåtet att anonymt faktiskt rösta på nazister men inte att anonymt skriva på ett nätforum att man tycker som nazisterna?

     • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Att rösta är inte kriminellt, men att hetsa mot folkgrupp, kränka människor, förtala enskilda, hota med mera är däremot kriminellt. Det handlar alltså inte om att man uttrycker sympati för nazism. Det handlar om när man tar steget vidare och begår brott. Jag måste säga att jag är förvånad över att du inte ser skillnad på det.

     • Halle Ping

      Jag är förvånad över att du vill införa åsiktsregistering på alla forum samtidigt som du tycker att det är helt okej att folk anonymt för rösta på nazister i riksdags- och kommunalval.
      Jag är alltså förvånad över att du försvarar valhemligheten eftersom det ställningstagandet så uppenbart går på tvären mot dina andra uttalade ståndpunkter.

     • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Jag vill inte införa åsiktsregistrering. Jag säger inte att detta är den enda lösning (det är tveksamt om jag skulle stödja den om det kom till skott), det är däremot en tanke som slagit mig flera gånger. Men ska du göra en Facebook, kommentera på Aftonbladet med mera, så bör ett konto inte kunna registreras med annat än en mailadress som är knutet till ditt personnummer. I händelse av att du begår brott kan man alltså ta reda på vem du är. Det fungerar på precis samma sätt som om man identifierar någon utanför nätet. Varför ska nätet vara en fredad laglös zon?

     • Halle Ping

      Varför ska riksdags- och kommunalvalet vara en ”fredad laglös zon”?
      Varför ska det vara okej att vara anonym när man röstar på ett parti som vill förinta judarna?

     • Halle Ping

      Återigen: Ser du någon anledning till varför endast en av handlingarna skall vara brottslig när den andra har minst lika stor potential (förmodligen större) att orsaka skada?

     • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Jag har sagt det tidigare. Jag tycker din jämförelse haltar, och det väldigt brutalt. Att få begå brott är ingen rättighet i ett rättssamhälle. Internet bör omfattas av rättssamhället. Jag ska kunna känna mig trygg på nätet precis som jag ska kunna känna mig trygg på gator och torg. Så är det inte idag. I synnerhet högerextrema näthatare, ofta nära förbundna med SD, sprider en massa osämja, obehag, fördomar, förtal, hat, hets mot folkgrupp med mera på nätet. Det är ett övergrepp på och missbruk av våra demokratiska institutioner.

 2. anonym

  Alltid detta ”SD SD SD” Kan vi inte bara lägga invandringen på en liten lägre nivå så vi slipper att detta parti blir större och att främlingsfientligheten ökar. Less som fan på höra om rasism/invandring/SD hela tiden i media när man själv är så långt ifrån rasist som det går. Trotsröstningar och ”Vi gillar olika” gör precis motsatsen… SD har blivit för stort, tvivlar att vi har så många ”hel rasister” som röstar på dom

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Det är viktigt att vi svarar och bemöter rasister. Att tiga ihjäl dem kan man inte. Den problemformulering de föreslår är en verklighet i det politiska samtalet. Det gäller att visa upp en annan problemformulering som visar rimligare lösningar på de problem som samhället visar.

 3. Pingback: Paus på grud av hot | Daniel Nyström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.