Rasister i offerkofta

Nu är kyrkovalet över. Rasisterna gjorde framryckningar i ett val med få röstande. Partiet ökade från från 7 till 15 mandat. Samtidigt har partiet trätt in i sin sedvanliga offerkofta. De gjorde en rad annonser som de förstod inte skulle godkännas.

Annonserna innehöll oriktiga uppgifter, lögner, kränkande överdrifter och hat, varför annonserna stoppades i flera seriösa medier. Det är helt uppenbart att Sverigedemokraterna (SD) var medvetna om att det skulle hända. Det var ett valstrategiskt övervägande från partiets sida. Martin Kinnunen, kommunikationsansvarig för Sverigedemokraterna, fick en rad frågor kring detta av Dagens Media. Partiet erbjöds till och med möjligheten att rätta till felaktigheterna i annonserna för att få dem publicerade, men det var inte SD intresserade av.

Det kan jag förvisso förstå: Ifall de hade gått med på att rätta till sina felaktiga annonser hade de inte kunna driva den påhittade annonsbojkottkampanjen. Stackars Sverigedemokraterna. Stackars högerextremister.

Det positiva i valresultatet är att SD, genom Luleå stift, inte fick några mandat till kyrkomötet. Norrland visar sig stå mot rasism och nazism. För hela landet är resultatet sådant att dessa SD inte kommer att få något nämnvärt inflytande i kyrkomötet. Det finns trots allt inte många skäl att misströsta resultatets utgång.