Paus på grud av hot

Jag har tidigare påtalat om hot och otrevliga kommentarer. Detta har intensifierats och hittat andra kanaler. Jag tar därför, åtminstone tillfälligt, paus igen på grund av dessa hot, personpåhopp och hatmeddelanden. Det handlar om alltifrån att jag är en sjuk människa på grund av min sexuella läggning till att jag skulle vara någon pedofil som förgriper mig på barnen i mitt område. Rörande pedofilbiten har jag fått veta att jag ska hängas ut ifall jag inte lägger ner. Hur oriktiga sådana anklagelser än må vara skulle en sådan stämpel inte vara lätt att tvätta bort. När det kommer till pedofiler — dessa som förgriper sig på och förstör det mest värdefulla vi har, nämligen våra barn — tänker människor sällan nyktert.

De flesta hatmeddelandena har kommit när jag på något sätt berört det rasistiska partiet Sverigedemokraterna. Deras näthatsvans är inte sena med att besöka min blogg. Jag har även med hjälp av detaljerad ”just nu”-trafik från Google Analytics noterat att Sverigedemokraterna och Avpixlat besökt min blogg och strax därefter rasar det in massvis med besökare, mail och annat. Jag vet inte om de har någon nätaktivistlista, men det verkar onekligen som det.

Att jag är homosexuell och aktiv i RFSL har upprört många. Att jag står upp för min rätt att bli sedd med respekt och som alla andras jämlike tycks irritera desto fler. Vissa uttrycker att jag inte borde få leva längre och att jag borde ”rensas ut”. Att jag är Vänsterpartist ses inte heller mellan fingrarna med. Det kan vara allt från osmakliga och omänskliga Utøya-uttalanden till att jag är stödjer massmord (hänvisningar till Sovjetunionen är vanliga — värt att påpeka är att jag inte var politiskt medveten vid tiden för Sovjet, men sådant spelar föga roll för näthatare). I samband med massmordspåståendena finns i regel andra påhopp av typen ”kommunistsvin, du ska sona för dina brott” eller liknande. Dessa hot och kränkningar har kommit genom olika kanaler och därför känner jag mig nu tvingad att åtminstone tillfälligt sätta bloggen i malpåse.

Hjälplös känner jag mig också. Anmälningar i all ära och sådana brukar jag göra, men när hot omförhandlas till ”yttrande av åsikt” eller hamnar i ”tekniskt uppklarade brott”-mappen (helt enkelt: polisen har lagt ner ärendet) blir man lätt håglös.

Ha det gott!

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

18 kommentarer

 1. Peder Westerberg

  Tråkigt att du tar paus från bloggen. Man ska inte tolera hot och kränkningar och jag tycker att du gör rätt som markerar. Men det känns inte bra när någon måste avstå från att skriva, på sociala medier på grund av att man blir hotad och kränkt

 2. Erik

  Ett stort hot mot demokratin. Det här börjar kännas väldigt påtagligt nu. Förstår din håglöshet…det här går ju käpprätt åt skogen känns det som! Hoppas trots allt att du vågar säga ditt hjärtas och din hjärnas mening i framtiden. Din röst behövs!

 3. Elenor R

  Jag hittade dig och din blogg via svt.se jag förstår att du tar en paus från sociala medier pga av alla hot du blivit utsatt för, särskilt med tanke på att du värnar din familj.
  Men det är ju förjävligt att vi lever i ett land där en människa som förespråkar mänskliga rättigheter blir hotad till livet och förföljd.
  Antingen har vi en oerhört kraftlös poliskår eller också har vi en poliskår som i allt större utsträckning sympatiserar med dessa högerextrema grupper… nyligen fick en grupp nazister demonstrationstillstånd på årsdagen av kristallnatten i Stockholm som exempel, hur tänker man där?
  Och sen när blev hot och förföljelse ett ”yttrande av åsikt”?
  Önskar dig allt gott och att du kommer tillbaka med nya krafter senare.

 4. David Christensson

  Respekt, kärlek och styrka till dig.
  Jag blir förbannad och ledsen över att blogginlägg som talar för alla människors lika värde väcker en sådan illvilja och ett sådant hat därute.

 5. David Sällström

  Det här gör mig så fruktansvärt ledsen och förbannad. Jag skickar stöd från Västerås till dig. Vi är många som varje dag grötar i den bruna fascistgröten och som tar debatten på internet mot främlingsfientlighet och rasism. Du är inte ensam, vi är fler än dom som hotar, vi är fler än dom som driver en människofientlig propaganda.

  Hoppas du finner stöd och stöttning i dina vänner och kamrater.
  David.

 6. Mattias

  Ta en paus, men kom tillbaka! Vi är så många fler än hatarna. Och vi behövs alla. Du behövs.

  (Och förresten, polisanmäl varenda djävel!)

 7. Helena Duroj

  All respekt till dig, partikamrat och medmänniska! Låt dem inte knäcka dig – men en paus kan vara bra för att hämta andan. Vad du lärt till oss andra: det är viktigt att vi stöttar varandra på nätet och inte lämnar fritt skottfält för hatarna. Lev väl och kom tillbaks med bloggen när du orkar.
  Kamratliga hälsningar HD

 8. Maria Mörk

  Vi är många härute som är med dej. Skickar en massa nätkärlek från Bollnäs och hela vår partiförening, för att försöka uppväga alla fula påhopp och hot. Och en massa nätkärlek från mej. Stå på dej och säjer som Grynet-”ta ingen skit”. Och kom alltid ihåg, Vi är faktiskt fler än dem, alltid fler än de som hotar och hatar. <3 nätkramar

 9. Staffan

  För jävligt att polisen inte tar dig på allvar när du anmäler! Det är ett hot mot demokratin att man får sprida vilken skit som helst om oskyldiga personer på nätet! Du är bra, stå på dig och låt inte de där asen få dig att må dåligt. De är fega och patetiska!

 10. Isabel

  Hej,

  Jag blev så ledsen när jag läste om dig och allt du fått gå igenom. Jag tycker det är tråkigt att de lyckats att tysta ytterligare en av oss som tror på att alla människor är lika värda.

  Jag hoppas att du kan återgå till ditt skrivande i framtiden 🙂
  Kram Isabel

 11. Elena

  Hej Daniel, jag vill bara säga att det du gör är jätte viktigt och skicka en massa styrkekramar till dig. Du kanske behöver den där pausen för det måste vara skitjobbigt att leva under ständiga hot och förföljelser. Håller med om Staffan att det är jävligt att inget händer när man anmäler. Men jag hoppas också att du en dag (i inte alldeles för avlägsen framtid) kan komma tillbaka och fortsätta kämpa för för varje kamrat som ger upp så blir de bara starkare och starkare. Det ser vi i hela Europa nu, tyvärr:(
  Med kamratliga hälsningar
  Elena

 12. Gunnar Parment

  Mina sympatier! Det enda positiva i eländet är att du får gratisreklam för bloggen. Hoppas du orkar fortsätta hälsar din partikamrat i Robertsfors.

 13. Jakob

  Ge inte upp Daniel!
  Förjävlig denna värld där det har blivit farligt att uttrycka sunda åsikter. Där det ses som extremism att värna om människors lika värde. Det här är ALLAS fel, vi har blivit rädda att stå upp för vad som är rätt. Rädda för att skydda de svaga.
  Hoppas du kommer tillbaka, du behövs verkligen.

 14. Robert A

  Det är så här vardagen ser ut överallt på nätet och den är egentligen inte specifikt riktad mot politiker. Anonymiteten är den som gör det möjligt att hota och komma med olika sexuella anspelningar och vi alla drabbas när vi använder sociala medier. Även om du bara kommenterar en gullig katt-video på YT så poppar dessa elaka kommentarer upp som brev på posten.

  Det som sker i dessa människors psyke är antagligen samma funktion som när små barn drar benen/vingarna av myror och flugor, de är nyfikna på hur reaktionen kommer att bli. Kan han eller hon ta sig upp igen eller ger de upp pga nätmobbarens ord?

  Om du skrivit om hur mycket du tycker om knyppling så hade det garanterat ramlat in likadana elaka kommentarer fast i mycket mindre utsträckning. Nu råkar det vara så att du både talar för hbt samt representerar ett mindre parti som har sina rötter i relativt radikala idéer. Kombinationen gör att du blir måltavla för betydligt fler nätmobbare.

  En person som jag känner via nätet producerar just YT-videos (Boogie2988) och i en av sina många avsnitt uttalade han sig om just problemet med alla dessa som enbart ser det som sin uppgift att förgifta sin virtuella omgivning. Den videon hade så många elaka kommentarer att även han funderade på att stänga ner men han ville inte ge nätmobbarna tillfredställelsen att ha ”kvävt” ytterligare en som bara ville göra gott.

  Så till dig Daniel vill jag bara säga att ge inte upp! Sakta ner och ta en paus men ge inte upp!

 15. Pingback: Mordhotad | Daniel Nyström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.