”Lesbisk fest i flatstaden Umeå”

prideflagga

Att inte känna sig välkommen eller fullt ut kunna vara en del av det vanliga samhället är tungt för en HBTQ-person, när dessutom HBTQ-världen stänger sina portar hamnar många i ett limbo, hänvisade till Internet och mobilappar för att hitta kontaktytor.

Att något är fel i Umeå gayliv tycks det finnas en rätt bred samsyn om, men vad som är problemets orsak och vad som ska göras för att lösa problemet verkar få ha svaret på. Det som däremot går att konstatera är att inte mycket konkret har hänt de senaste åren trots samsynen. Det kan även vittna om tillståndet i den reella politiska viljan att skapa jämställdhet inom HBTQ-gruppen i Umeå.

”Missade du den lesbiska festen i flatstaden Umeå? Jag såg dig ingenstans.” stod det i ett SMS från en kvinnlig bekant som dagen efter Pridefesten började beskriva vad hon ansåg om Pridearrangemanget i stort men festen i synnerhet. I år deltog jag dock inte på Pride och kan inte uttala mig om något gällande årets Pridefestival. Jag var istället i Jämtland med Björn för att mysa, ta hand om djur och röja i skog (avkvistning, trädfällning) och mark (ta bort sten och dylikt). Jag kan inte säga att jag ångrar det valet — Björn ger mig oerhörd glädje, framtidstro, energi, trygghet och värme — men visst är det tråkigt att ha missat Pride, denna frihetens dag.

Prideparaden har av alla hyllats som mycket trevlig, glad och framåtsyftande. Det är precis så Pride ska vara! Pride växer när fler vågar delta. Det är en dag alla kan samlas kring oavsett vem du är, för att fira likaberättigandekampens sanning — alla är vi jämlika. Men allt har inte varit bra. Tongångarna om Pridefesten varit en helt annan, som vanligt. Redan under föregående år berörde jag problemen i HBTQ-Umeå i inlägget ”Böglivet i Umeå”.

Pridefesten och Prideaarrangemangen har vid flera tillfällen efter det SMSet beskrivits för mig av flera som exkluderande och alienerande (främlingsskapande/förfrämligande). Kritiken har varit samstämmig men inte enkönad, även om killarna/männen är överrepresenterade bland de som framfört kritik. Pridefesten har beskrivits som en ”lesbisk fest” med ”flatmusik”. Kritiken går alltså i samma tongångar som den gjort de senaste åren.

Jag känner flera killar/män som helt givit upp och inte längre känner sig välkommen i HBTQ-Umeå. De stannar helt enkelt hemma. De går kanske på Prideparaden (men gör det helst i en annan stad), men de deltar inte på några föreläsningar eller andra arrangemang och aktiviteter under hela året. Att inte känna sig välkommen eller fullt ut kunna vara en del av det vanliga samhället är tungt för en HBTQ-person, när dessutom HBTQ-världen stänger sina portar hamnar många i ett limbo, hänvisade till Internet och mobilappar för att hitta kontaktytor.

***

När jag flyttade till Umeå var det första jag fick höra en varning: ”Umeå är en flatstad”. Det påståendet hade på bara några år bekräftades med råge. Även jag hamnade i detta ”Limbo”. Nedstämd över att inte höra hemma någonstans, att inte ens bli välkommen ”bland de sina”, funderade jag på att flytta härifrån. Idag kan vi kan konstatera att jag blev kvar, tog tag i saken för egen del och organiserade mig i HBTQ-rörelsen och hamnade i RFSL:s styrelse.

Inom RFSL finns en diskussion om hur man ska få in killar/män i HBTQ-verksamheten. Diskussionen når konstant återvändsgränder. Att få killar intresserade har varit svårt, dels för att flera givit upp, dels för att killar/män inte ges utrymme. Flera killar tror sig inte ha kompetensen att kunna engagera sig eller tror inte att de är välkomna. Som jag arbetat med att övertyga killar att ställa upp, jisses! Det är helt väsensskilt från andra föreningar där det är motsatt situation som råder.

Att jag hamnade i styrelsen för RFSL är en historia i sig själv som delvis bekräftar problemet. Visst är det så att jag har stora kompetenser om föreningsorganisering, ett bra kontaktnät och så, men det går inte att komma ifrån faktumet att jag också blev könskvoterad. Att jag hamnade i styrelsen beror mycket på att jag är kille. Det fanns den goda tanken att försöka bryta killarnas/männens utanförskap och att jag i egenskap av kille förväntades tillföra kunskap som skulle kunna bryta killar/mäns uteblivna deltagande i Umeås gayliv.

***

Pride och tillhörande fest arrangerades tidigare av RFSL och idag arrangeras den av Queerförvaltningen. När kritik framförts till Pride-arrangörerna (oavsett om det varit RFSL eller Queerförvaltningen) har en berättigad reaktion varit: Men engagera er och påverka då! Att arrangera Pride med tillhörande föreläsningar, arrangemang och fest är ett hästjobb och då är det givetvis nedslående och demoraliserande att få kritik. Det är däremot en ond cirkel som inte tillåts brytas ifall arrangörerna inte lyssnar till kritiken och skapar arenor för killar/män att engagera sig inom utan att känna sig som en udda fågel eller känner att han måste kompromissa bort sig själv.

I Umeå osynliggörs i mycket HBTQ-killar/män av HBTQ-rörelsen och dess aktiviteter, enligt killar och tjejer. Föreläsningar, arrangemang med mera, har en tydlig slagsida, enligt de som framfört kritik till mig. Jag väljer att tro på deras erfarenheter då jag har samma erfarenheter. Jag delar denna helt och fullt synpunkten att det finns en slagsida, ett osynliggörande och en exkludering.

Att något är fel i Umeå gayliv tycks det finnas en rätt bred samsyn om, men vad som är problemets orsak och vad som ska göras för att lösa problemet verkar få ha svaret på. Det som däremot går att konstatera är att inte mycket konkret har hänt de senaste åren trots samsynen. Det kan även vittna om tillståndet i den reella politiska viljan att skapa jämställdhet inom HBTQ-gruppen i Umeå.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Mio

  Du är som sagt välkommen att engagera dig. Vi var i år tre(!) personer som styrde upp en fyra dagars pridefestival i Umeå. Det är omöjligt att lyckas med allt, och jag samt de andra två är medvetna om att detta gäller även detta år. Ändå kan jag känna mig nöjd, faktiskt. Efter ett halvårs konstant jobbande (det är inte över än) känns det roligt att paraden mer än fördubblats i antal medverkande, att vi fått säga nej till föreläsare pga platsbrist och att biljetterna sålde slut superfort till festen. Vi försöker såklart alltid att ta tills kritik och önskemål för att nästkommande år kunna göra en ännu bättre festival. I årets pridegrupp var vi en transperson och två cis-kvinnor, alla vita men med olika bakgrunder och åldrar. Självklart speglas detta i programmet. Hade vi fått välja skulle denna grupp se helt annorlunda ut. Mindre vitt, mer klasskillnader, fler könsindentifieringsskillnader etcetc. eftersom det skulle göra oddsen högre för att lyckas med en bredare festival. Och vi sökte efter folk som var intresserade av att ingå i en arrangörsgrupp. Av resultatet går det att räkna ut ganska lätt hur många som hade intresse av detta. Så inför nästa år, KOM OCH VAR MED!! Vi vill gärna ha med dig!

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Mio,

   Jag tycker att du och de andra som arrangerat Pride ska känna er både stolta och nöjda med ert arbete. Mitt inlägg var inte menat att lägga skuld på någon, utan syftade bara till att lyfta ett problem som andra pratar om och som jag även känt av själv (för min del i många, många år). Det jobb ni gjort med Pride är ovärderligt. Skulle ni inte gjort jobbet kanske Pride aldrig hade blivit av. För det ska ni ha ett mycket stort tack!

   Det är som du säger att ett arrangemang speglar sin sammansättning, och här menar jag att killar har ett ansvar att visa framfötterna och visa sig villiga att vara en del av planeringen av aktiviteter. Det gäller i synnerhet de som har synpunkter på saker och ting. Det är bland annat därför jag brukar engagera mig då jag ogärna bara vill framföra synpunkter. Jag vill även bära mina idéer så långt det är möjligt (i samarbete med andra givetvis).

   Jag funderade på att anmäla mitt intresse till att delta i planeringen av Pride, men jag insåg ganska snart att jag inte skulle ha möjlighet till det detta år. Jag ska definitivt tänka på att delta i planeringen inför kommande Pride.

   Vänligen,
   Daniel

 2. klara

  Hej Daniel!
  Vi på Eslövs kulturskola ska ha en konsert med tema kärlek, och vi håller på och sätter samman ett bildspel till konserten, vi skulle väldigt gärna vilja använda din bild som du har överst i det här inlägget, skulle det vara ok för dig?
  Varma hälsningar
  / Klara Levin
  Filmlärare, Eslövs kulturskola

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Klara Levin,

   Jag ber om ursäkt för det sena svaret. På grund av en rad omständigheter (hot och dylikt) så har jag legat lågt med min blogg och därför inte tittat in något här på länge. För min del är det OK att använda bilden. Det är inte jag som fotat den, men den hämtades på en sida som har fri licens på bilder, det enda kravet var att det inte används i kommersiella syften, som jag minns det. Jag hoppas dock att ni löste frågan, trots att mitt svar uteblev.

   Med vänliga hälsningar,
   Daniel Nyström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.