Stoppa utförsäljningen!

På lite mer än ett dygn har facebookgruppen Stoppa utförsäljningen av allmännyttan i Umeå fått 2002 medlemmar. Mellan att jag tittade tidigare i morse och nu så har antalet vuxit 800 medlemmar. Jag hoppas du vill gruppen! Bjud in dina vänner med. Tillsammans kan vi visa att det finns ett motstånd mot detta stolleprov.

Carlshem och Mariehem säljs?

Det visar sig nu att det av allt att döma rör sig om en försäljning av lägenheterna på Mariehem och Carlshem. Om erfarenhet från andra kommuner är att ta i beaktande så vet vi att det aldrig stannar vid en försäljning. Detta är alltså mest troligt bara början på utförsäljningarna. Vi har även sett omfattande utförsäljningar av gemensam egendom till reapriser de senaste åren och nu växlar Hans Lindberg och hans socialdemokratiska gruppledning upp tempot i privatiseringar av offentliga förmögenheter.

Jag noterar fortfarande att det är ovanligt tyst på Hans Lindberg (S) och Nasser Mosleh (MP) bloggar. Inte med ett ord nämner dessa blogglada herrar denna fråga som är oerhört stor för Umeå kommun. Det känns föga seriöst.

Beslutsunderlaget

Det beslutsunderlag KS-ledamötena fått i frågan, och den enda informationen förutom för den styrande majoriteten, är av allt att döma:

​​
1 av 1

Tjänsteskrivelse
2017-06-09
Kommunstyrelsen

Diarienr: KS-2017/00559
Framtida finansieringslösning för Bostaden
Förslag till beslut
Kommunfullmäktige beslutar

att…

Ärendebeskrivning

Beslutsunderlag

Beredningsansvariga

Beslutet ska skickas till

 

Vem kan utifrån detta underlag fatta ett klokt och genomtänkt beslut? Svaret är naturligtvis: Ingen. Men det är inte heller det som är tänkt. Här är tanken att piska fram en utförsäljning medan bläcket på avtalen torkar. Odemokratiskt är bara förnamnet på det här tillvägagångssättet. Det enda rimliga att antingen stoppa frågan eller att skicka tillbaka den för ny beredning. När politik så omfattande som detta ska beslutas om måste det föregåtts av en bred diskussion. Det är förutsättningarna för en fungerande demokrati.

Läsvärda blogginlägg

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketter: , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Micke

  Har inte facebook och vill inte ha det men annars hade jag gett min röst.

  Finns det nåt annat sätt att få signera?

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Micke,

   Jag vet inte om det finns något ännu, men det finns en början till ett folkinitiativ har jag sett. Jag klistrar in här nedan deras pressmeddelande och kontaktuppgifter. Kontaktar du dem lär du få mer information om vad som är i görningen. Under pressmeddelandet så lägger jag även till information som finns på Facebook om planerade aktiviteter.

   ———— Pressmeddelande ————

   PRESSMEDDELANDE UMEÅ 2017-06-11

   Nu startas Folkinitiativ för folkomröstning om utförsäljningarna av allmännyttan i Umeå

   Västerbottens-Kuriren har avslöjat att den politiska ledningen i Umeå planerar att sälja ut en tiondel av det kommunala bostadsbolaget AB Bostadens bestånd till en summa som uppgår till flera miljarder kronor. I det senaste valet 2014, liksom i den offentliga debatten därefter, har en majoritet av partierna sagt att man inte vill sälja i allmännyttan. Nu tycks dock Socialdemokraternas ledning ha bytt ståndpunkt och förberett en affär, utan att offentliggjort detta för oss medborgare innan beslut är tänkta att fattas.

   Av denna anledning har Umebor nu funnit det nödvändigt att bilda ett partipolitiskt obundet Folkinitiativ för att få till stånd en folkomröstning i frågan.

   – Allmännyttans framtid är en alldeles för viktig fråga för att Umeborna inte ska få säga sitt, säger Anton Karlsson, en av initiativtagarna.
   Vänsterpartiet i Umeå berättar i ett blogginlägg och ett pressmeddelande att man kallats till extrainsatta möten för att ”diskutera Bostadens långsiktiga finansiering”. Några handlingar har inte skickats ut inför mötena. Det finns alltså ingen möjlighet för vare sig inbjudna ledamöter, än mindre för allmänheten, att sätta sig in i förslaget och lägga fram alternativ. VK:s artikel bekräftar att det rör sig om en stor affär om flera miljarder och över 1600 lägenheter i två sammanhängande bostadsområden.

   – Det är ett demokratiförakt som kommunledningen visar upp genom att försöka smyga igenom besluten kring utförsäljningarna på snabbast tänkbara sätt, med minsta möjliga insyn för medborgarna. Man vet att frågan är kontroversiell, men vill inte låta Umeborna säga sitt genom en öppen debatt om förutsättningarna och alternativen, fortsätter Anton Karlsson.

   Planen är nu att inom den närmaste veckan formellt starta ett Folkinitiativ som under en sexmånadersperiod samlar in de drygt 9000 namn som krävs för en lokal folkomröstning. Till lördag den 17 juni planeras ett öppet uppstartsmöte med Folkinitiativet för alla som vill engagera sig. En rad andra aktiviteter kommer också att genomföras den kommande veckan.

   – Alla detaljer är förstås inte klara. Det vi vet är att många är upprörda och att vi måste agera snabbt för att få ansvariga politiker att tänka om. Vi anser att beslutsfattarna ska avvakta med beslut i denna fråga tills frågan om en folkomröstning är avgjord eftersom en utförsäljning inte är demokratiskt förankrad i vad en majoritet av partierna gått till val på eller ens har stöd för i sina egna partiorganisationer.

   Kontakt:
   Anton Karlsson
   Tel. 0706871488
   E-post: [email protected]

   Camilla Jonsson
   Tel: 0705367971
   E-post: [email protected]

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   ———— Evenemang ————

   Protestera mot utförsäljningen av allmännyttan!
   Offentlig · Värd: Erik Persson, Helmhold Wilhelmsson, Anton Karlsson, Love Lagerkvist, Julia Pettersson

   Imorgon, 12 juni, kl. 7:15 – 12:00
   Umeå Folkets Hus
   Skolgatan 59, 90329 Umeå

   Skapat för Stoppa utförsäljningen av allmännyttan i Umeå

   Information

   Måndag den 12 juni väntas beslut fattas om att allmännyttiga Bostaden i Umeå ska sälja ut 1600 lägenheter för över 1 miljard kronor. I kallelserna till mötena finns ingen konkret information, t ex om vilka områden det gäller.

   Olika uppmaningar har cirkulerat att protestera utanför mötena en stund innan. Vi lägger upp detta evenemang för att sprida vidare informationen så brett som möjligt! Stora beslut kring våra gemensamma resurser ska vara demokratiskt förankrade, inte chockdrivas igenom innan vi ens vet vad de handlar om.

   Klockan 07.30 sammanträder Bostadens styrelse på Folkets hus vid Vasaplan.

   Klockan 09.30 sammanträder Umeå kommunföretag och Kommunstyrelsen i bibliotekshuset, ingången bredvid Systembolaget.

   ———————————–

   Jag hoppas denna info hjälper dig något.

   Vänligen,
   Daniel Nyström

 2. Micke

  Tack Daniel för informationen

  Har ringt alla mina vänner som har facebook och bett att de för vidare informationen till sina facebook vänner.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej igen,

   Det var så lite och tack för engagemanget! Jag gissar att de som dragit igång initiativet blev glada för att du kontaktat dem. 🙂

   Vänligen,
   Daniel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.