Barn och gamla betalar alliansens utvecklingskostnader i vår kommun just nu.

 

Denna information är allvarlig. Under mina 10 år som aktiv politiker i kommunen har jag aldrig varit med om att den egna kommunstyrelsen riktat kritik mot den nämnd som ansvarar för våra barns väl och ve. Utdrag ur kommunstyrelsens protokoll daterat 2 maj:
 
 
"§ 55 Dnr 12.k0020 042
 
Ordförande Ewa-May Karlsson informerar kommunstyrelsen om
att förvaltningarna ännu inte har nått sina ramar i budgetarbetet
2013. Den stora problematiken idag finns inom utbildnings- och
fritidsnämnden där betydande arbete återstår innan nämnden når
tilldelad ram.
I samband med budgetarbete 2013 ska en mer detaljerad rapport
tas fram kring skolans kostnader, gällande lokaler, barnomsorg,
skolskjutsar, skolmåltider mm. Kommunstyrelsen ser med oro på att två ekonomer vid ekonomikontoret inom kort tid har valt att avsluta sin anställning.
Ekonomichef Håkan Ahlman informerar om att man för
närvarande annonserar efter en, alternativt två ekonomer. Bristen
på personal vid ekonomikontoret kommer att medföra svårigheter
med att få fram prognoser/rapporter i tid.
 
Kommunstyrelsens beslut:
Med tanke på den osäkerhet som råder kring utbildnings- och
fritidsnämndens budget kommer den tidsplan som kommunfullmäktige
satt för budgetarbetet 2013 inte att hålla. Budget 2013
kommer istället att antas av kommunfullmäktige den 1 oktober
2012.
Vidare noterar kommunstyrelsen att utbildnings- och fritidsnämnden
ännu inte har protokollfört några anteckningar kring
budgetarbete 2013, vilket givet situationen är anmärkningsvärt.
I kommunstyrelsen i juni kommer en redovisning att göras av hur
långt budgetarbetet kommit inom nämnderna. Vid genomgången
ska även vidtagna åtgärder för att nå tilldelade ramar
presenteras.
 
Socialdemokraterna lämnar protokollsanteckning;
Socialdemokraterna i kommunstyrelsen markerar mot brister i
den politiska ledningen i Utbildnings- och fritidsnämnden när det
gäller den ekonomiska styrningen. Budget, ekonomisk uppföljning
och kopplingen till verksamhetskontroll har inte behandlats tillräckligt i beslutsprotokoll.
 
Här kommer min personliga bedömning av det politiska läget som jag bedömer utifrån min roll som kommunstyrelseledamot. Jag delar den borgerliga kritiken i kommunstyrelsen fullt ut. Den är dock kraftigt nertonad då den skulle skicka så allvarliga signaler ut till er medborgare som uppskattar att barn och gamla har det bra i vår kommun.
 
Att inte tidsplaner följs i en ekonomiskt styrd organisation får ekonomiska effekter som i slutändan drabbar barn. Våra barn i centralorten men också våra barn ute i byarna. Jag är djupt orolig över utvecklingen eller avsaknad av utveckling i denna facknämnd. Vi socialdemokrater har ambitionen att så lång det är möjligt verka för att byskolorna ska vara kvar. Den moderatledda nämnden och alliansen som helhet äventyrar framtidens kvalité och omfattning i byskolorna. Rent av hotar deras existens med denna slarvigt skötta politiska ledningen och styrningen.
 
Jag förväntar mig att den nya försenade tidsplanen hålls och att politiskt ledarskap visas av Åsa Ahlberg Jonsson (m) och övriga alliansledamöter. Jag har det största förtroendet för mina socialdemokratiska kollegor i nämnden. När de borgerliga ledamöter som sitter på det politiska förändringsmandatet tar de beslut som länge förväntats av dem så är jag fullt införstådd med att vi socialdemokrater är beredd att ta ansvar ytterligare en gång och t.o.m. stödja en borgerlig ansvarsfull politik och budget för 2013 i den just nu försummade nämnden. Budgeten för 2013 behöver inte vara bekväm för kommunborna, vi från (s) tar ansvar även i motvind men ställer samtidigt krav på lite handlingskraft just nu. Tänk på barnen. Tänk på byskolorna.   
 
I två år har vi Socialdemokrater tagit ett mycket stort ansvar som oppositionsparti, ett ansvar som inte denna kommun varit med om under de 12 år som den förra oppositionen var ansvarig för. Varför? För att vi söker ett utökat förtroende 2014. Jag har hållt vad jag lovat. Jag har gett min bild av min syn på Utbildnings- och fritidsnämndens ledning och styrning. Inget svar från den borgerliga alliansen eller deras bloggare trots flera dygns respit att komma med samma svar som ni nu får av mig.
 
Svagt, det verkar som de företräder precis alla andra kommuner i Sverige utom just vår. De försöker vinna ert förtroende på riksplanet – tveksamt att de lyckas – då den totala kapitulationen lokalt är ett faktum. Moderaterna är inte det parti som tar ansvar denna mandatperiod. Tyvärr drar de ner det tidigare så ansvarsfulla Centerpartiet. Moderaterna är helt klart som bäst i opposition, då kan de vara missnöjda och ställa krav på en värld i förändring. Nu i förtroende- och förändringsposition är de offer för en stundtals komplicerad värld då de moderater och allianspolitiker som inte just nu fungerar i den politiskt styrda Utbildnings- och fritidsnämnden komplicerar det för oss övriga kommunbor.
 
Det är dags att vår allians i kommunen inte ser sig som ett offer för sin omvärld. De måste bli bättre än så här. Antingen påverkar man sin omvärld och sin utveckling eller så följer man omvärldens utveckling och påverkas av den i allt för stor utsträckning på ett för kommunen negativt sätt.
 
Alliansen påverkar inte sin omvärld just nu – de följer omvärldens utveckling. Den politiken har inte vår kommun råd med. Barn och gamla betalar den utvecklingskostnaden.
 
Dan Oskarsson (s)

4 kommentarer

 1. Pär P

  Moderaterna kontrar stenhårt. Paul utmanar sig själv och sin omvärld med en blogg om vattenflödet. De leder inte skolnämnden men ledningar över har de och de verkar inte gå ända upp. Det är som om Centern gett dem bloggförbud om det de inte begriper dvs kommunpolitiken. Uppriktigt sagt pinsamt det här för centern. De som skött sig med kommunen och så ge sig i slag med moderaterna.

  Sunken från tvärålund har ytterligare en gång krupit tillbaka till den frånvaro av ansvar resten av hans parti visar just nu. Kan han visa sig i Tvärålund efter moderaterna föreslagit småbarnsskola som i åmsele, vilket är en trolig utveckling för alla med ansvar utom för den siste moderaten i kommunen i nästa val.

 2. Moderaterna imploderar

  Snart är Pauls bloggande lika intressant som kristdemokraten Terttus bloggande. Paul får köpa upp hennes hantverksbod i granö och bygga en app-verkstad och börja sälja virkade bordsdukar med Apple-motiv. Stackarn hade säkert fått jobba på 12 :an om inte tryckeriet hade haft en reträttplats efter grundskolan åt honom. Nåja, i en den socialistiska värld som han hatar så finns det från vår sida alltid plats för honom och de övriga svaga i samhället..

 3. Jossan

  Där kom den – kommentaren från PR mannen – vårfloden i Vindelälven. Denna besatt på gränsen till fanatism för appar och vatten måste vara en utmaning för vilken kbt terapeut som helst.

  Att kommunens ekonomi är i kris inför 2013 och att majoriteten står helt handlingsförlamade forsar helt enkelt PR-mannen förbi. han sitter likt Ferdinand med sin App och njuter av Vindelälven.

  Att sedan de moderata bloggarna fått bloggförbud är lite spännande. Man vill inte skylta med vad har för planer framöver, det kan ju bli besvärligt och ska vi vara helt ärliga så tillhör väl inte M:s bloggare begåvningsreserven. Blir det en småbarnskola i Tvärålund? Vilka verksamheter ska ut på anbud – så att nya moderaternas kompisar och skatteparadisföretag kan räkna till sig vinsten?

  Sist men inte minst kommunalrådets kommentar till att konsumbutiken i Granö läggs ner: tråkigt! Här kan man inte gå omkring och säga att det är tråkigt – det är förbannat trist för bygden och någonting måste göras. Skicka ut kommunchefen på ett besök i verkligheten och lös problemet.

 4. Jogge

  Sv till Jossan-du måste lära dig att se bakom dunklet. Sanningen är den att det finns ingen politik, Det är moderaterna med surNilsson i spetsen som bestämmer. Alliansen låter PR mannen hållas, han är som gamla sortens byfåne, han bara finns där och plockar ut en litet arvode då och då för att han fått ledigt ett par timmar från skyddade verkstan för att delta i kommunens styrelse. Något vettigt tror jag inte han åstadkommer på dessa möten, ett par timmars fri surf kanske? Han lyckas väl knipa hem någon liten slant till sitt företag från skattebetalarna nu när kommunen kommunicerar via PR mannens pappsings annonsblad istället för att vara ute och prata med medborgarna. Som du vet Jossan så är både surNilsson och kommunchefen övertygade om att kommun går att driva som ett aktiebolag, det är just de dom försöker sig på nu. De har inte fattat att det handlar om omsorgen om de som behöver kommunen bäst våra barn, sjuka och äldre. Det är inte något man gör en vinst på.
  Heltidskommunalrådet Karlsson hon skrattar hon och tycker det är bra att det rörs om och läggs ut på entreprenad och börjar det osa hett tar hon sig en tur till Bryssel ett par dagar via sitt välavlönade halvtidsuppdrag som vice ordförande i Region Västerbotten. Ibland skickar hon fram en förskrämd tjänsteman att ta smällarna när kommunmedborgarna är förbannade.

  Håja, håja…snart är det val!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.