Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Att göra något för någon kan vara att be om hjälp med något


Hej där!

Har du erbjudit någon ett sommarjobb i år? Jag är inte företagare, kanske du säger. Man behöver inte ha ett företag för att ge någon ungdom eller ett barn den oersättliga känslan av att vara behövd, att få göra nytta. I de tidigaste åren är det mammas och pappas uppgift att ge den här utvecklingsmöjligheten. När barnen börjar bli lite äldre är det utmärkt om de kan få bli behövda och få en synlig uppskattning för sitt arbete av någon annan. Tyvärr servar vi ofta istället sönder barnen, eller förbiser dem, med risk för att vi gör dem initiativlösa och orsakar dem mycket elände, tristess och ekonomiska problem senare i livet.

Tänk så mycket som du behöver hjälp med. Särskilt du som har hus, stuga, djur eller skog. Jag gissar att du har barn och ungdomar i närheten som skulle kunna göra mycket mer än du tror för en lämplig ersättning. Du tjänar på det, de och samhället tjänar på det också. Det är ont om sommarjobb och ont om tillfällen att känna sig behövd för många unga i Sverige, tyvärr. Samtidigt som många vuxna suckar och stönar under allt som ska göras.

Du som verkligen är företagare, har du erbjudit någon sommarjobb i år? Det handlar inte bara om nuets problemlösning eller samhällsnytta med en fostrande insats för kommande generationer. Det fattas kanske en miljon arbetande människor om det kommer en morgondag i Sverige. Du kan behöva sommarjobbaren för att upptäcka en väldigt duglig anställd för framtiden då det inte finns så många att tillgå. Vi behöver många sommararbetsplatser som tillsammans fostrar till ansvarstagande och minskar skadan av att vi har varit så duktiga på att skämma bort våra unga.

Tar du företagare eller chef emot prao-elever från skolorna på terminerna? Inte? Att du vågar ha en sådan policy, med tanke på framtiden. Eller tar du emot? Det kan vara en viktig marknadsföring, vilken samhällsektor du än är verksam i.

Trevlig och ungdomlig sommar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.