Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

FRA-lagen angår dig

Sverige har haft stor nytta av FRA. De har skött försvarets spaning mot utlandet. Ska vi vara ärliga till stor del mot ett land som då hade ambitioner att till slut behärska världen och var rustade för det.

Världen är inte god. Den som inte sov under alla sina historie- och samhällslektioner borde veta det. Man vet det allmänt i de flesta länder, i alla fall bland den äldre befolkningen.
En olycklig bieffekt av vår välsignat långa fredsperiod verkar vara att många svenskar lutar åt att bli närmast korkat aningslösa vad gäller behovet av ett försvar. Den aningslösheten verkar har smittat ända upp i toppen på samtliga partier i Sverige idag. Gamle Mao sa ungefär som så: ’Ett land har alltid en armé, antingen sin egen eller någon annans.’ Genom historien har det visat sig stämma ganska bra.

De som ansvarar för landets säkerhet måste veta vad som händer runt omkring, de måste veta så mycket som möjligt om illasinnade aktiviteter inom landet. FRA behövs även framöver.

Men…

Att ge myndigheterna rätten att utan särskilt tillstånd avlyssna all kabeltrafik – mail, fax, mycket telefon – är att hälsa Orwells samhälle välkommet. I lightversion de närmaste åren, hur blir det sen? Vilka styr i Sverige om tio år? Kan vi lita på myndigheterna, på personerna som har sökmakten? Vilka avgör vilka som ska kollas framöver? Vilka sökkriterier blir det 2009, vilka 2015?
Hur ska man i knepiga lägen då man vill vara absolut anonym också inför myndigheter kontakta journalister framöver, genom flaskpost och brevduva?

Säpo, polisen och justitiedepartementet riktar allvarlig kritik mot lagen. Ta en titt på vad de skriver:

’ Förslaget […] innebär ett integritetsintrång som saknar motstycke i ett internationellt perspektiv. […] Det är helt främmande för vårt statsskick att ge regeringen eller Regeringskansliet befogenheter att i politisk ordning fatta de avgörande besluten om avlyssning av telekommunikationer. ’

-, Remissvar från Justitiedepartementet

’ Förslagen tyder på en skrämmande brist på förståelse för de krav i fråga om skydd för personlig integritet som följer av regeringsformen och Europakonventionen om skydd för de grundläggande fri- och rättigheterna. […] Dessutom är det självklart att i en rättsstat är brottsbekämpning en uppgift för civila myndigheter. ’

-, Remissvar från Rikspolisstyrelsen

’ Även om verksamheten benämns signalspaning är det viktigt att understryka att resultatet är detsamma som när polisen verkställer hemlig teleavlyssning, dvs. det allmänna får del av sådan kommunikation mellan personer som annars är skyddad mot avlyssning. Det är således fråga om en massiv telefonavlyssning och förslaget innebär en kränkning av enskilds integritet som vida överstiger den kränkning som förslagen om buggning och preventiva tvångsmedel sammantaget innebär. ’

– , Remissvar från SÄPO

Telia sägs flyttat servrarna för sina finska kunder från Sverige för den här lagens skull. Google har sagt att man inte kommer att placera några servrar i Sverige om lagen går igenom och att lagen passar bättre i diktaturer som Kina och Saudiarabien.
25% av de som hittills svarat på en enkät på Aftonbladets site idag säger att det spelar ingen roll att de blir kollade!

Tänk om Stalin och Hitler hade haft dessa möjligheter och ett lika aningslöst Europa.

En kommentar

  1. mike

    Skrota Fra LAgen Och OrwellAgendan Ingen i Befolkningen Vill HA Det Ändå.
    Fyfan Europa håller på bli det tredje riket.
    Orwelliska samh’llet smyger sig p[ oss.
    Man försöker smyga bakom ryggen på folket med omröstningen till Eu konstitutionen ochså.

    Fyfan säger jag bara FYFAAAAAN.
    Ska folket revoltera ?
    frågan är ska vi behöva stå på och se hur våra ledare för våra skattepengar vill begå landsförräderi framför ögonen på befolkningen mot våran vilja.
    Kan en smyg diktatur bli synligare?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.