Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Äldreomsorg i det stora och det lilla

Här på VK-bloggen kom det igår in en ny påminnelse om brister i hanteringen av de gamla. Artikeln är läsvärd och tänkvärd, även om jag inte kan dela alla slutsatserna, att det i stort sett bara är politikerna det är fel på. Att allt kan hjälpas om bara inte politikerna vore så snåla.

Det stora…

Det är svårt med statistik och jag går inte i god för riktigheten, men dessa siffror har jag stött på ett par gånger sista veckan: På sextiotalet gick det ca sex arbetande på en pensionär. Idag ca 2 och 2030 kommer det enligt uppgift att gå drygt en arbetande på en pensionär.
Vi måste inse hur situationen utvecklas och hjälpas åt med det här. Det blir inte lätt. Vi kommer inte att kunna ha den äldreomsorg vi skulle vilja ha. Vi måste ta hand om både unga och gamla och det finns en del uppgifter att lösa däremellan.
Alliansen blir dagligen skälld för den grymmaste hjärtlöshet i (s)-pressen. Även om regeringen inte heller talar så mycket om det här, kanske av rädsla för att göra människor framtidsdeppade, så handlar en hel del som görs nu om en anpassning till verkligheten. Vi måste börja anpassa oss till det demografiska läge som råder. Det måste vi göra på flera plan. De unga måste få en chans att klara de enorma utmaningar som ligger framför dem, och oss.
Man kanske inte får säga det i en blogg, om man menar det, men jag säger det ändå; Gud hjälpe oss!

Det lilla…

I Vännäs ska vi nu bygga ett nytt äldreboende. Majoriteten i det borgerliga lägret har velat bygga en avdelning till med tanke på framtida behov och medan det går att göra riktigt billigt.
I nuläget har vi flera lediga platser inom äldreomsorgen. Det är inte utan att det synts ett litet retsamt leende i mungipan på en och annan majoritetsledamot.
För oss som menat att det varit klokt att direkt bygga en avdelning till har det hela tiden stått klart att puckeln ligger några år framåt. Det är då vi behöver platserna på detta rationella och fina boende. Det är därför det också talats om att kallställa den extra avdelningen man kunnat bygga så billigt nu. Att ovanligt många lämnat den jordiska tillvaron i vår ändrar inte vår syn på detta.

Nu är saken överspelad sen en tid, det blev bara fem avdelningar. Vi hoppas att det finns plats också för oss politiker framöver och att några vill sköta om oss när vi blir gaggigare!

God natt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.