Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Bensinstationsdöden i Norrland

Idag talade jag med en erfaren lokal- och regionalpolitiker. Vi delar inte partifärg, men däremot förtroende och en känsla av respekt.
Ärendet var ett annat, men vi kom också in på bensinstationsdöden. Det försvinner mackar från landsbygden i hela Sverige, men inte minst här i norr. Hälften av totalt 3 700 i Sverige ska väck. Lönsamheten vid pumpen minskar och stora investeringar måste göras som små enheter får svårt att klara. Många konsumenter kommer att få åtskilliga mil till sin närmaste mack.
Politikerna och statsmakten har ingenting att säga till om i frågan. Först när ett större område skulle bli så helt utan mackar att det blir en fråga om allmän säkerhet kanske något kan göras i vissa enskilda fall. Möjligtvis. Allt enligt politikern jag språkade med.

Vad kan vi då göra? Man skulle önska att någon organisation (Hela Sverige ska leva eller Norrlandsförbundet kanske?) skulle göra en kartläggning om hur bränslebolagen hanterar Norrland och glesbygden. Finns det bolag som bevisligen har en markerad tätortsprofil och är riktigt duktiga på att lägga ner glesbygdsmackar borde de slippa oss som kunder även på andra håll.
Varför inte en karta på någon av organisationernas hemsida där alla mackar finns markerade med namn och där hotade och nedlagda mackar får annan färg. Många av oss skulle säkert klippa korten från de bolag som toppar nedläggningsracet. De bolag som bjuder till och gör vad de kan skulle säkerligen få fler norrlandskunder. Eftersom de flesta håller på en ’underdog’ borde bolag som satsar på glesbygden kunna få lite fler kunder även på andra håll.

Lite orättvist blir det då enskilda mackar ägs av privatpersoner som skulle drabbas när vi klipper kort, men jag vet i nuläget inte något bättre sätt att försöka påverka.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.