Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Hela kommuner utan bränsleförsäljning?

Idag har jag gjort ingenting i min stuga. Är hemma några dagar för skoljobb och vila innan det bär upp till Byske på konfirmandläger igen.
Stugan ligger i en by med väldigt vacker natur, Agnäs i Bjurholms kommun som är Sveriges minsta med drygt 2500 invånare.
Det finns det mesta man behöver här, bl.a. 4 bensinstationer. Två bemannade, två obemannade. En av varje försvinner nu i ’stora mackdöden’. Ska de andra klara sig? Osäkert.

Förra regeringen beslutade att alla mackar som sålde mer än 1000 kubik skulle tvingas sälja minst ett förnyelsebart bränsle, läs etanol. Många små mackar skulle enligt oljebolagen redan ha stängts om det inte vore för att det kostar i snitt en halv miljon att sanera efter nedläggningen. Att sätta in en etanolpump med tank kostar ungefär lika. En följd av lagen är att kanske 2000 av 3700 mackar försvinner inom mindre än ett år. Det kostar en halv miljon hur som helst och man för en ’förlustkälla’ mindre om man lägger ner istället för att investera. Pumplagens stoppdatum för mackarna som säljer mellan 1 och 2 miljoner liter är 1 mars 2009.

Svensk bensinhandel säger sig vilja vara med och säkra glesbygdens försörjning och har kommit med ett förslag som förstås är en partsinlaga, men läsvärd.
Den intresserade kan titta på de fem glesa sidor de skrivit om detta till Maud O:

http://www.svenskbensinhandel.se/tillf_doc/brev_till_maud_olofsson2.pdf

Jag är inte insatt i turerna kring detta ’chickenrace’ mellan regeringen och Svensk bensinhandel, men något måste göras mycket snabbt. Nu väntar parterna ut varandra och konsekvenserna blir svåra för landsbygd och mindre tätorter i hela Sverige, men främst i Norrlands inland.

Får ’utvecklingen’ rasa vidare kanske man inte kan köpa bränsle i Bjurholm nästa år. Väldigt miljöfinurligt, att många där skulle få köra ’enkom’ till Nordmaling eller Vännäs för att tanka. Kanske 10% av tanken skulle gå åt bara till färden till och från macken. Där rök miljövinsten av etanolförsäljningen flera gånger om.
Det finns områden i Sverige där problemen blir mångdubbelt större om inget görs, nu.

Landshövdingarna eller regionförbunden måste tvinga ihop Svensk bensinhandel och Regeringen till seriösa förhandlingar om saken. Staten ska inte subventionera oljebolagen, men måste se till att lagarna inte slår ut bränsleförsörjningen i glesbygden. Oljebolagen kan inte bara sälja bränsle i städerna.

I (s)-regeringens pumplag sattes stoppdatot till mars 2009. Detta måste rivas upp av Alliansen så att inlandet får andrum så att landsbygdens bränsleförsörjning kan säkras.

Bränslebolagen måste samarbeta om nedläggningarna så att ett vettigt nät bibehålls.

Tills vidare ber vi ’Hela Sverige ska leva’ eller några andra (regionförbunden?) ta i detta att sätta upp en hemsida där vi ser vilka oljebolag som äger/levererar till mackarna, var de finns och hur man planerar att lägga ner. De som tar störst ansvar ska vi handla av. Detta ska marknadsföras så att även tätortsbefolkningen vet vilka bolag som ska stödjas och vilka kort som ska klippas.

MEN VI HAR BARA NÅGRA MÅNADER KVAR ATT AGERA!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.