Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Kom tillbaka!

Såg att Anders Ågren är på språng och tar upp frågan om arbetskraftbristen till industrin, t.ex. Indexator i Vindeln.

När det industrijobben generellt hörde jag på Liljaskolan att företag kommer och försöker locka t.ex. svetsarna att börja jobba redan efter år två. Jag tror vi ska lyfta dessa utbildningar ännu mer. Vi har ett skriande behov av utbildade hantverkare och kompetenta industriarbetare. Många ungdomar får en bra start med goda löner och möjligheter att starta egna företag där kunskaper och idéer kan frodas och utvecklas.

Enskilda kommuner börjar ’locka hem’ utflyttare i allt högre grad. Här tycker jag att Västerbottenskommunerna oftare skulle göra gemensam sak. Varför inte en ’Västerbottensmässa’ varje år i Stockholm och Göteborg där företag, kommuner och kulturliv presenterar sig och det nya Norrland? Kanske både för allmänhet och utflyttare. Ett urval av utflyttare kunde få ett vykort eller brev som dimper ner varje år innan ’Norrlandsutställningen’.
Det borde finnas plats för både väldigt små och stora utställare. Från Landsting över småföretag till individer. Kommuner och företag kan gott satsa på något sådant när man betänker behoven och möjligheterna och vad en enda familj kan betyda.

Vi ska satsa större och bredare och inte bara gneta åt oss invånare av varandra. Det finns många människor ’i exil’ som kanske inte behöver så stor knuff för att komma tillbaka. Till det förnyade, expansiva, naturrika, säkra och jämförelsevis lugna Norrland där det finns både arbete och prisvärt boende.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.