Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Tomtar, troll och fortsatt groll

Hujedamej. Det finns folk som sitter i försvarsutskottet som tycks förvånade över att vi signalspanar på Ryssland. Hur kom dessa tomtar in där? Kan dessa aningslösa ha haft betydelse för försvarspolitikens sammanbrott?

Det verkar ha gått troll i Allianspolitiken just nu. Man har i stort gjort så mycket rätt så motståndarna har seriösa problem att hantera det. Det verkar inte vara mycket Sahlin vill ändra heller.
Med det inte sagt att regeringen inte måste revidera en del av det man gjort. De långtidssjukas situation måste t.ex. ses över och vissa frågetecken rätas ut. Det verkar vara på gång.
Alliansen förde ut förutbestämda budskap och nådde framgång. Men när det gäller kommunikation i skarpt läge, svar på uppkomna frågor, förklaring av förd politik och hantering av opinoner – där har vi inte hållit måttet. Grundligt bevisat de sista veckorna.

Stenar vänds och stickor och strån yr fortfarande i FRA-debatten. Det kommer fram mer fakta (somt nytt även för försvarsministrar?!) och man kan kanske ha viss förståelse för att regeringen då väntar med de reparerande utspel som krävs.

Det kommer att behövas ändringar i lagen. En juridiskt och integritetsmässigt fullödig realtidskontroll av FRA:s verksamhet är ett baskrav. Utförd av människor som förstår sammanhanget och nödvändigheten av omvärldskoll. Kan en sådan instans existera och behålla sin granskande roll?
Glöm ’parlamentariskt tillsatt grupp’. Lindrigt insatta riksdagsmän som kommer och fikar på FRA en gång i kvartalet för att se om man gjort något fuffens där lugnar inte de besvikna. De som nu känner sig skändade av storebrorsögat och oroas för missbruk och ändamålsglidning.

För Alliansen gäller nu en mycket direkt och rak kommunikation med massorna som blivit besvikna. Det kommer att behövas ödmjukhet. Genomtänkt, rätt och respektfullt utfört kan det bli till något långsiktigt bättre än oppositionens luddigheter.

Hur många som läst nyheterna idag tror t.ex. att Sahlin och Wetterstrand menar samma sak med att riva upp FRA-beslutet?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.