Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Krångel

Någon har sagt att civilisationer ofta gått under när de blivit för komplicerade. Man kan tänka sådana tankar när man sitter med diverse administration som man funderar på nyttan av. Eller när ’PLANEN’ och dess detaljutformning blivit viktigare än verksamhetens funktion och kvalitet.

Idag hörde jag om en omvittnat bra polis som börjat köra lastbil. För ett tag sen om en högutbildad person i chefställning inom ett bristyrke som slutat och nu sysslar med något enklare med mindre lön. Sådant kan ske av olika anledningar, men jag tror att ’priset’ för byråkratins omfattning är högt för enskilda, verksamheter och samhälle.
Då och då möter man ensamföretagare som kämpar för att inte behöva anställa någon. Man skulle tjäna mer om man lät företaget växa, men det blir för ’omständigt’. Krånglet nöter.

I eftermiddags efter kyrkan kom en närstående tonåring med papper från Vägverket. Han ska ta körkort och ville att jag skulle bli handledare.
Det var år sedan jag handledde och jag visste att handledaren numera ska gå en 3-timmarsutbildning. Det är väl ok, det sker allvarliga olyckor varje år vid övningskörning.

Det är nu det blir intressant.
Handledaren ska gå samma introduktionsutbildning med varje övningskörare han eller hon ska handleda. Eleven ska gå den med varje handledare. I det här fallet ska den stackaren kanske gå utbildningen två eller tre gånger, med mamma, pappa och mig. Det kan bli svårt att samordna då en av oss arbetar på annat håll och en sällan har lediga kvällar. Kan ni ana den här i.o.f.s. välmotiverade tonåringens känsla och reaktion när han eventuellt tvingas igenom ’introduktionen’ några gånger för att komma igång så fort han får? Vi ska försöka samordna, men i många familjer blir det nog minst dubblering.

Det blir ännu mer intressant.
De är fem syskon, relativt nära i ålder. Det skulle kunna bli så att man inom drygt en handfull år får betala 5 gånger 3 gånger 300 kronor för de vuxna och 5 gånger 300 för barnen. Summa 6000 kronor bara för handledarintroduktionen. Fast övningskörningsperioderna går in i varann.
Jämfört med körskolans timdebitering är det billigt, men 6000 skattade för rätten att övningsköra är också pengar.

Ja, jag vet. Jag kan också ta fram argument för det här.
Men jag kan också förstå att sådana här saker kan bidra till att färre tar körkort och att fler känner leda vid vårt byråkratiska samhälle.
Många av dessa upplevda krångligheter som luktar starkt av skrivbord kommer till oss från Bryssel. Det är ett faktum. En skillnad kan vara att vi ofta genomför pålagorna lite mer samvetsgrant än andra.

Byråkrater i när och fjärran ska nog inte räkna med att få bara tacksamhet tillbaka.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.