Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

I en annan del av Stockholm

Kära norrlänningar. Det finns faktiskt fördelar med Stockholm, tro det eller ej.
Vi ska inte bara tycka synd om dem för en knepig bostadsmarknad och horribla boendekostnader, långvariga resor till jobbet, trista vintrar, plågsamt mycket folk, ensamhet, dålig miljö, kriminalitet och ofta påtaglig kyla människor emellan.

Det finns så mycket annat. Skärgården till exempel. Ca 30 000 öar inom någorlunda räckhåll från staden. En övärld som även alla utan båt och stuga har hyfsad tillgång till via färjor och passbåtar i linjetrafik. Ca 1000 mil strandlinje, varav kanske knappt 250 mil är bebyggda och 750 obebyggda. (Bara avund parad med dumhet kan ju hävda att idealet vore att allt vore obebyggt.) Öar med småbutiker i lanthandelstuk, vandrarhem och små pittoreska serveringar och restauranger som för tankarna till andra länder.

Det finns faktiskt beröringspunkter mellan att vara permanent boende i Stockholms skärgård och Västerbottens inland. Jag tänker försöka komma tillbaka till det framöver någon gång.
En olikhet har varit boendebeskattningen. Många låginkomsttagare som fiskare och småbönder, pensionärer och ’vanliga människor’ har tvingats lämna skärgården. Så var det under åren då det kunde kosta allt för många tusen per månad i fastighetsskatt att äga ett ganska enkelt färderneärvt hus med hyfsat med mark eller ett optimalt strandläge där ’storfräsarna’ börjat bosätta sig.

Under några dagar har vi besökt släkt som köpt en stuga ett par timmar från Stockholms centrum. Där infann sig känslan av semester för första gången i sommar. Tanken på en cykel- och färjesemester också.
Vi har fått ett fantastiskt land som de flesta av oss sett ganska lite av.

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.