Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Något litet Vi lätt kan göra för de fattiga och hungriga

Idag hade jag nöjet att göra ett besök på Bilprovningen. Riktigt trevligt! En kaffekopp och en synnerligen kundvänlig och konstruktiv kille som kollade upp min bil.
Trots att han önskade mig välkommen tillbaka inom en månad…..

Utanför PULS stötte jag ihop med två trevliga unga damer från TV4, varav jag känner en genom Mariaskolan. De frågade om jag kunde svara på något om potatis.

Det kom lite olika frågor. Jag sa att jag gärna äter det, helst västerbottnisk mandelpotatis. Att det blir lite för sällan av olika orsaker. Det blir en del ris och pasta som för de flesta. På frågan om jag tänkte på det där med kolhydrater och GI borde jag väl ha svarat något i stil med:
’- Det ser du väl att jag inte gör!’

På slutet kom frågan jag tror allt handlade om, vad jag tyckte om detta att EU vill satsa några miljoner på att få oss att äta mer potatis i ’storstaten’.
Mitt svar är att det vore väldigt ’miljöbra’ om vi åt mer närodlad potatis istället för att importera så mycket långfraktat ris och italiensk spagetti.
Dessutom vore det väl fint om nya generationer lärde sig hur man föder sig på hållbarare, säkrare och billigare vis.

När kameran slocknat och jag satt i bilen kom ytterligare ett argument.
När världen nu lider av matbrist är det positivt om vi kan friställa risodlingsareal och äta mer potatis. Det ris vi inte köper kan få mätta andra magar och en efterfrågeminskning från EU-länderna kunde kanske begränsa prisökningarna något. Nu är det väl olika rissorter, men man kan säkert ställa om odlingen.

Stöd jordens hungriga och fattiga – ät potatis!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.