Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Demokratiska, kommunicerande och lärande ledare

Ingvar Åkesson, boss på FRA, verkar inte ha farit alldeles rakt fram med sanningen i sin chat på DN i går. Om detta kan man läsa på SvD:s ledarblogg ’Rondelldebatt’ SvD:s ledarblogg
Generaldirektör Åkesson har däremot inget emot förändringar i lagen som oroar breda lager i Sverige. Om det nu är sant, det stod i Expressen. Lite glad blev jag i alla fall. Förändringar behövs.

Under min rektorsutbildning försökte våra lärare nöta in nödvändigheten av att vara demokratiska, kommunicerande och lärande ledare. DKL var förkortningen som till och med broderades in på kepsar som vi fick till vår examen……

Att Ingvar Å nu trots allt visat ansatser att försöka vara kommunicerande, lärande och demokratisk när han öppnar för detta är bra. I grunden tror jag att han är en bra och pliktrogen tjänsteman.
Ska detta tolkas som en öppningssignal (!) till en kompletterande kompromiss, eller bara till intet förpliktigande ord? Tyvärr är han inte ansvarig politiker, men något kan det betyda då FRA tidigare verkar ha satt mycket av agendan själva.

Mer oroad är jag av att mina högst ansvariga vänner verkar blanda samman respektfullt lyssnande och dialog med svaghet. Detta beteende kan komma att kosta mer än man tror.
Jag stödjer Alliansregeringen, vill ha den kvar och vill vara lojal. Jag tror att Fredrik R är den bästa statsminister som står till buds. Ändå är jag lika oroad angående masscanningslagen. Jag anser inte att den i nuvarande form är kompatibel med rättssamhällets och moderaternas principer.

Oroad är jag också av att så pass många vänjer sig vid det integritetens systemskifte som nu byggs in för framtida makthavare att utnyttja.
Viker många ner så kommer det också fram fler som uttalar sig emot lagens utformning. Härom dagen mötte jag några moderata pensionärer i Norrbotten som delade min syn fullt ut.

Med anledning av ’svikar-anklagelserna’ mot de ofta insatta moderater och alliansare som ifrågastätter FRA-lagens utforming vill jag säga:
Jag vill ha ett starkt försvar, starkare än regeringen. Jag är positiv till säkerhetspolis och underrättelsetjänst, anser att vi behöver signalspaning, förmodligen tyvärr även i kabel – men då med oberoende realtidsgranskning och kontroll av sökparametrarna enligt Wilhelm Agrells förslag.

Man kan vara övertygad motståndare till masscanning utan att hålla på med fuffens på nätet. De som varken fildelar eller laddar barnporr och inte tänkt sälja den sista eventuella militärhemligheten till ryssen.
Tyvärr mumlas det ibland om att det är just fildelare, skummisar och allmänt opålitliga som reagerar mot FRA-lagen. Det är riktigt lågt.

Det kan komma en dag då de som Inte håller på med fuffens blir föremål för riktad eller oauktoriserad sporadisk avlyssning om möjligheten finns. Den dagen kan vara närmare än vi tror, nu när väldigt diffusa nyttoaspekter gör att så många lättvindigt och lydigt säger tack och hej till rättsprinciper och ideologi.

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 kommentarer

  1. farmorgun i norrtälje

    Blev verkligen upprymd när jag läste ditt inlägg och jag hoppas att du inte har något emot att jag länkar. Bor i en kommun där vi har två riksdagsmän som röstat för lagen den ene c och den andre m.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.