Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

’Rondelldebatt’ – läsvärt, inte minst för Alliansare

Det här är en direkt inkopiering från SvD:s ledarblogg idag 15:12, signerad Sanna Rayman:

Rondelldebatt

I går chattade Försvarets radioanstalts chef Ingvar Åkesson med DN:s läsare och enligt tidningen kom det in smått otroliga 550 frågor till chatten. Det mest slående i diskussionen dyker upp redan tidigt, då signaturen ’Mikael’ frågar följande:

– Kommer FRA att få tillgång till en kopia på all gränsöverskridande trafik?

Åkesson inleder häpnadsväckande nog sitt svar med ett ’Nej’ och fortsätter sedan att förklara att ’endast en mycket liten del av trafiken är intressant från underrättelsesynpunkt, och endast den delen kommer att filtreras med hjälp av sökbegrepp’.

Här har vi problemet med FRA-debatten i ett nötskal. Förespråkarna har valt att konsekvent låtsas som om kritikerna bara missförstår och de gör det i en utsträckning där man till slut faktiskt slirar på sanningen.

I lagtexten står som följer:
’De trådägande operatörerna skall till särskilda samverkanspunkter överföra all trafik som förs över Sveriges gräns.’ (min fetning)

Den formuleringen torde föranleda ett ’Ja’ och inte ett ’Nej’ på medborgare Mikaels fråga. Ty hans fråga handlade om tillgång och inte om vad som därefter betraktas som intressant eller ej.

När FRA-förespråkarna, vare sig det är FRA-chefen eller försvarsminister Tolgfors, gång på gång struntar i att på ett tydligt och ärligt sätt bemöta denna avgörande punkt i kritiken styr de debatten i cirklar, i stället för att svänga ur rondellen. För alliansanhängare är detta, som jag redan påpekat, en särskilt stor sorg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.