Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Hör ingen vad Sahlin säger?

Inte helt otippat avfärdade Sahlin i Vitabergsparken Reinfelds utfästelse om en FRA-skrivning som även (s) skulle acceptera om de hade regeringsmakten. Nu sitter hon i opposition och måste försöka bryta sin tystnad genom att angripa regeringen för fulla muggar och få väljarna att tro att (s) vill oss mycket mer väl när det gäller kabelspaningen.
Jag fattar ändå inte inte att hon verkar gå iland med det hon sedan sa i 1645-ekots intervju.

Så här säger hon:

"-När det handlar om spaning på enskilda medborgare så är det fullständigt rimligt att då måste det finnas en misstanke om ett brott."

Helt riktigt säger sedan reportern:

’-Men om man ska fånga in t.ex. e-post över ett brett register då kan man ju inte veta om det finns brottsmisstanke eller inte i förväg".

Sahlin igen:

"Jamen, det handlar ju om då man spanar på en enskild individ så måste det finnas brottsmisstanke, annars måste det finnas domstolsprövning som verkligen prövar om det är relevant."

Sahlin talade om DÅ MAN SPANAR PÅ EN ENSKILD INDIVID. Hör DU vad hon säger? Hon talar inte om då masscanningen, den egentliga avlyssningen, sker av allt i nätet, utan om då det blivit spaning mot enskild individ. Med det hon sa här har hon ryggen fri att göra hur hon vill om (s) skulle komma i regeringsställning någon gång framöver. Hon har inte gjort några utfästelser om den generella spaningen, bara talat om den mot ENSKILD INDIVID. Högt spel, det här borde inte glömmas så fort.
Döva eller snälla journalister och reportrar gör att hon får credit från den stora skaran som ogillar nuvarande FRA-lags utformning. Vi får en skev bild av en oppositionsledare som vill något helt annat än regeringen. Sveriges radio har t.o.m. satt överskriften ’SAHLIN GAV TYDLIGA BESKED I FRAFRÅGAN’. Det anser jag är snudd på tjänstefel av ett public-serviceföretag.
Politiken och mediarapporteringen kan vara fantastisk. Bloggarna verkar ha svalt det också.

Blir det kabelspaning, som också (s) vill ha, då finns ingen som helst plats för brottsmisstankefiltret vid scanningen. Det enda som kanske kan rädda integriteten och brevhemligheten då är att sökparametrarna kontrolleras i realtid av en fristående kontrollinstans med juridisk och teknisk kompetens, permanent stationerad i FRA:s lokaler.

Enkel bild av hur massavlyssningen ska fungera

Här kan man lyssna till Reinfeldts tal i Vaxholm.

Jag anser att det är mycket hörvärt och betydligt spänstigare och ärligare än det man hörde av Sahlin.
Mycket trist att han inte försökte reparera det brustna genom att utveckla veckans tal om förändrigar i FRA-lagen och förbättringar av integritetsskyddet. Det uteblivna efterlämnar ett onödigt tomt tomrum i ett annars bra tal.

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer

  1. farmorgun i norrtälje

    Vi börjar bli rätt luttrade när det gäller politikernas sätt att slira på snacket om FRA. Jag tror som du att vi inte kan vara säkra på vad Mona S menar när hon talar om FRA. Vi som röstat på partier inom alliansen när en dröm att våra politiska ledare ska ta sitt förnuft till fånga istället för att mota in oss alla medborgare i FRA:s filter. Nu tvingas vi åse hur man försöker föra svenska folket bakom ljuset – varför? Ja, det kan man fråga sig. Är de så korkade att de själva tror att det förhåller sig om de säger eller satsar man på de ”nyttiga idioterna”, som inte vill veta hur det är tänkt att fungera? Ur demokratisynpunkt är det illa vilket som.

  2. Jan Nilsson

    Jag vill hoppas att toppolitikerna ändå själva vet hur scanningen ska gå till. Att halvsanningarna är taktik. Men ibland har man ju haft sina tvivel.
    Mona Sahlins dubbelspel med sådana här uttalanden och med bakdörrarna öppna upprör. På sådant här bör hon inte ha några poäng. Jag tror det är sällan Sverige haft en fråga där det slingrats så väldigt till höger och vänster. Kanske också där så få förstått vad det handlar om. Att vänstersidan inte är så noga med integritets- och individskydd är inte lika förvånande som att de borgerliga nu kan sälja juvelerna för en grynvälling. Jag tror båda sidor räknar fel när de menar att det ”hemliga” europeiska underrättelsesamarbetet är värt all den ”politiker- och demokratibesvikelse” som blir följden i rätt stora grupper. Inte minst bland de unga.
    Mona Sahlin spelar nog väldigt högt när hon planterar förväntningar på det här sättet. Kan straffa sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.