Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ryska hot mot Polen och Estland, Lettland och Litauen

Polen och Baltikum har uttalat sitt stöd till Georgien. Enligt TT och den ryska nyhetsbyrån Interfax är det här det ryska svaret:

’- I sitt uttalande anklagade de Ryssland för en imperialistisk, revisionistisk politik. . . De gav uttryck för denna märkliga och totalt ologiska inställning på det mest cyniska sätt och vid sämsta möjliga tidpunkt. Det var just sådana signaler som ledde till händelserna i Sydossetien den 7 augusti, sade Rysslands vice utrikesminister Grigorij Karasin.’

DN-artikel

Jag tycker att ländernas inställning varken är märklig eller ologisk. Ryssland säger att ’signaler’ som dessa länders uttalanden ’ledde till händelserna i Sydossetien’.
Det är förhoppningsvis bara munväder, men kan det tolkas på annat sätt än som ett hot? De gamla sovjetrepublikerna får höra att man inte får stödja Georgien eller kalla Rysslands nyimperialism för imperialism för då kan det gå som i Georgien.

Ska rysk energi, våra förhoppningar om att tjäna kosing på affärer, rysslandsfonder m.m, göra att vi ligger flata och låter de här länderna stå ensamma i sin kritik av övervåldet och de egennyttiga motiven i det väl förberedda ryska angreppet på Georgien? Det kan bli riktigt dyrt i förlängningen.
Nu vet man inte hur det här utvecklar sig, det kan hända att Ryssland är mer besinningsfullt än man kan frukta. Tar man däremot knäcken på Georgiens suveränitet kan det vara relevant att, som Bildt sa, titta tillbaka på Hitlers annektering av Polen. Även om man betänker Georgiens del i det hela. Ryssland behöver nog klarspråk.
Hittills har det inte sagts eller gjorts mycket till stöd för det land som ligger längst bort i Europa, från oss räknat. Det har i stort sett varit det som måste sägas.

Gasledningen borde aldrig byggas, vi är redan så beroende av Ryssland att det riskerar att fördunkla vårt tänkande, vårt historiska minne, vår moral och våra principer.

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.