Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

En efterlängtad möjlighet för unga människor

Jag blir väldigt glad när jag ser hur väl det slagit ut med lärlingsutbildningen där man ’tjuvstartat’ och provat det hela ett tag. Det här skulle Sverige har gjort för länge sedan. Jag förstår inte varför de som varit vana att ha makten sett så negativt på detta.

Man hör hur många unga det är som har försörjningsstöd, det vi tidigare kallade socialbidrag. Det är tydligen inte ovanligt med en förskräckande andel väldigt unga.
En gissning är att där hittar vi flera som av en eller annan anledning ’flippat ur’ i skolan och till slut sett vägen ’tillbaka’ oöverkomligt lång. Eller sådana som inte haft motivation för det traditionella gymnasiet.

Man skulle kunna säga mycket om vårt skolsystem och om den stora bakomliggande välvilja som i alltför många fall slår så fel.
Jag ska inte säga mycket den här gången, men jag hoppas att många gymnasier i Västerbotten hakar på detta med lärlingsutbildning och att det kan bli en möjlighet även för dem utan kompletta betyg. Vi har inte råd varken moraliskt, ekonomiskt eller socialt att slå undan benen på unga människor som behövs i vårt samhälle.

Förmodligen skulle många som inte varit ’problemelever’ lockas av den här utbildningsvägen. Och tänk om fem eller tio % av dem som annars skulle börja livet med försörjningsstöd istället kunde bli lärling någonstans där det är ’skarpt läge’ och lite teori. Där framtidstron och självbilden som försvann under grundskoleåren kan få återvända.

( Intressant )

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.