Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

’Hoppas att världen får Ryssland att sansa sig’

I finländska Hufvudstadsbladet finns en artikel publicerad sent igår där några georgier i och utanför Tblisi utalar sig om katastrofen i deras land. Citatet i överskriften är därifrån. Georgienartikel i HBL
Efter att ha blivit fria från gamla Sovjet kan man förstå deras längtan att få tillhöra det övriga Europa. Nu anar man skräcken för Tsar Putins krigsmakt. Under ett halvt års tid säger man sig ha upplevt provokationer från de ’fredsbevarande’ i Kreml och från Sydossetien. Bara Gud vet vad som är sant, bokstavligt talat.

De är besvikna på det uteblivna stödet från det EU de hoppats mycket på och på Nato där de snart skulle ha blivit medlemmar och som de verkar ha haft en nästan naiv förtröstan till. Kärleken till EU verkar hittills inte överdrivet besvarad. EU:s kärlek går väl inte till den som betalar bäst, eller?
Risken är att Putin också hört det som inte blivit sagt. Frågan är var han stannar nu?

Jag hoppas georgierna slipper höra vår försvarsministers ord idag – ’Ryssland är inget hot’!
Nu är det tack och lov främst försvarsministern som uttalar sig i sådana här lägen. Han har gjort det. Rysslands ambassadör i Sverige har fått en skrapa också, men ändå. Man hade hoppats få höra något mer av försvarsministern än ett bortviftande av det ryska hotet, ett försvarande av Sveriges obetänksamma nedrustning och de upprepade, blodfattiga hänvisningarna till FRA-lagen. Men i huvudsak var det det som vi och georgierna fick.
FRA ska hädanefter bliva vårt försvar.

Georgien, Ukraina, Polen, Litauen, Lettland och Estland m.fl. nyfria länder hade behövt ett rakt sanningens ord där man anade både hjärnan och hjärtat när Sveriges försvarsminister fick en stund i etern. Georgierna behövde ett kraftfullt stöd för att få Ryssland att sansa sig, Nu.
De fick tyvärr inget av Sten Tolgfors.
Det har väl inte gått ut något påbud att man inte får kritisera Ryssland, världens tredje starkaste ekonomi….?

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.