Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Hem från Ryssland

Om man har sparpengar bör man ha dem någon annanstans än i Ryssland. Inte bara för osäkerhetens skull, men främst för att inte stödja Putin och Rysslands hot mot sin omgivning bör man avsluta eventeulla fonder där.

Landet ska inte heller ha våra skattepengar. När man ser hur Finland, Sverige och flera andra länder har stött Ryssland med bidragspengar blir man konfunderad. Georgienkrisens uppehållande effekt på oljepriset gjorde att Ryssland fick ett gott bidrag till kriget. Det kanske rent av ’gick ihop’.
Börsen i Ryssland har dykt, men priset på olja och gas gynnar landet starkt. Pengarna borde kunna gå till annat än den brant ökande rustningen och produktion av mängder av miljonärer och ett inte obetydligt
antal miljardärer.

Man lider med de fattigaste människorna och blir arg över gränsvakternas hinder för hjälpsändningar till de eländigaste områdena. Jag har själv varit med på en resa till Karelen och upplevt attityden. Nu är mycket svårare att få in hjälp. Småskalig direkthjälp till de fattigaste kan vara motiverat, ekonomiskt stöd och placering av sparpengar i landet är i nuläget fel.

Jag har tidigare skrivit om Sveriges bidrag till Ryssland. Trots att det är behjärtansvärda ändamål betalar man för saker som en av världens nu starkaste ekonomier borde betala själva. Betalar man vissa utgifter för en missbrukare riskerar man att subventionera missbruket. Bidrag till Ryssland kan anses som ett bidrag till rustningskostnaderna som är svårkontrollerade då allt inte är offentligt. Enligt vissa uppgifter dubblas de till nästa år.

Här kan man se vad Finlands skattebetalare bidrar med till Putinland:

Finlands bidrag

( Intresant )

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.