Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Hemska skolminnen m.m.

Jag fick ha en massa bra lärare i grundskolan. Någon som sannolikt hade tjänat medmänniskorna bättre någon annanstans passerade väl också.

Just nu tänker jag på en del grymheter som vår högstadieklass begick mot några lärare. Jag minns särskilt en lärare som bara stod och storgrät när klassen knäckt henne. Ibland ser jag henne framför mig.
Det ska sägas att jag under några låg- och mellanstadieår inte var den bäste eleven man kunde tänka sig. Men trots ett par helt avspårade bus tror jag inte att jag direkt medverkade till några ’elevövergrepp’ av den här kalibern. Att jag inte sa ifrån var illa nog.
Skulle några av mina gamla lärare som ’råkade ut’ någon gång idag vara bloggläsare så ber jag härmed om förlåtelse för mina tidigare illgärningar och senare tysta medverkan till fruktansvärda arbetsmiljöhaverier.

Jag tvivlar på att man som industriarbetare, pilot eller rörmokare kan råka ut för så allvarliga psykiska arbetsmiljösvårigheter som man kan få göra som lärare. Tyvärr finns det även ’sänkande’ och mobbande lärare. Sådana ska få hjälp att byta arbete, skyndsamt. Om inget annat hjälper.

När jag läser om debatten om ’elevbetyg på lärare’ i Umeås fullmäktige idag så tänker på mig som grundskoleelev, och på en del medelever. Läser man bara tidningen så vet man inte så mycket om förslaget egentligen. Det hör förstås till rektors ansvar att hålla sig uppdaterad om undervisningen i klassrummen, att både vara pedagogisk ledare och stödja lärarna och samtidigt vara den eleverna kan vända sig till när saker inte fungerar som de borde. En viss ’betygssättning’ finns väl redan idag i de olika utvärderingar som sker.

Men, i vissa klasser under den ’pubertetsgrötigaste’ tiden eller i den allra mest illbattiga förpuberteten skulle nog ett betygssättningssystem av lärare kunna vara ett rent katastrofalt verktyg. Särskilt om man visste att det skulle påverka lärarens lön.
Jag är kanske för fantasifull eller svartsynt, men jag ser framför mig en kampanj på någon Internet-sajt där man väljer ut några lärare som ska strimlas.
Jag tror inte att vår högstadieklass hade kunnat hantera ett sådant verktyg.
Även om vi i vissa bättre stunder nog kunnat göra en hyfsat korrekt och ganska samstämmig utvärdering av våra lärare.

Det finns skolor och klasser med en riktigt lugn miljö, men på många håll är situationen sådan att man har all anledning att fundera över hur man kan stärka lärarens roll och ställning. Finns det sådana förslag?

( Intressant )

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.