Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Bilden av dig

Det börjar klarna vad det är som kommer att lagras om dig i FRA:s databaser. Det är inte alls lugnande för den som tänker lite längre.
Det visar sig att en del av orden som de främsta FRA-förespråkarna har använt i stor utsträckning är sanna. De ska inte lyssna på innehållet i din kommunikation, men det som växer fram när man lagrar ALLT i din kommunikation är ytterst allvarligt och direkt farligt i fel händer och under fel omständigheter. Man gör och lagrar ett ’sociogram’ där man förmodligen kan utläsa mer om dig än vad du vet själv.

Läs den här mycket viktiga, enkla och informativa artikeln i Expressen:

Expressenartikel om sociogram

Följ gärna utvecklingen i FRA-frågan på den här lättfattliga men substansfulla bloggen:

Klambergs blogg

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer

  1. K-G Sjöström

    Dina blogginlägg om FRA har fått mig att mer intressera mig för frågan. Först i dag har jag t.ex., skam till sägandes, läst det mycket initierade inlägget i DN Debatt från den 3 september.

    Ibland har jag på det lokala planet kunnat notera att politiker inte alltid har var it tillräckligt väl insatta i de frågor som de beslutat i. Att detta också gäller våra riksdagspolitiker är tämligen uppenbart. Jag inser också att detta ofta berott på dåligt eller alltför bristfälligt beredda ärenden från tjänstemännens sida.

    Nu ser jag fram emot den granskning av FRA, som Datainspektionen påbörjade den 4 september enligt nedanstående pressmeddelande:

    ********************

    Idag påbörjar Datainspektionen sin tillsyn mot FRA
    Utredare från Datainspektionen kommer idag att träffa representanter från Försvarets Radioanstalt (FRA). Syftet är att utreda de anonyma klagomål om FRA:s hantering av personuppgifter som Datainspektionen tagit emot.

    Idag påbörjar Datainspektionen sin tillsyn mot FRA. Två jurister och en IT-säkerhetsspecialist från Datainspektionen kommer att träffa representanter från Försvarets Radioanstalt i FRA:s lokaler på Lovön utanför Stockholm.

    Datainspektionen har under sommaren tagit emot tre anonyma klagomål som beskriver hur vissa personuppgifter ska ha samlats in och behandlats av FRA. För att utreda denna påstådda personuppgiftsbehandling har Datainspektionen beslutat att inleda tillsyn mot FRA.

    Först när utredningen är klar kommer Datainspektionen att kommentera ärendet. Datainspektionen räknar med att utredningen ska vara slutförd och presenteras i form av ett beslut inom sex veckor.

  2. Jan Nilsson

    Du har nog rätt i att politikerna inte visste så mycket om vad de röstade om den 18 juni. Detta med ”sociogramen” som lagras har vad jag har hört skakat om en del riksdagsledamöter. Hoppas att tillräckligt många blir tillräckligt omruskade.

    Hoppas också att Datainspektionen gör ett bra jobb de här veckorna.
    Det är väl som det sägs i en debattartikel i DN idag, att det är svårt att förena säkerhetspolitik med demokrati. Vissa grundprinciper måste ändå hävdas. Dit hör bl.a. allmänhetens brevhemligheter, undvikande av masskartläggning m.m.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.