Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Alkohol

Det är med sorg man läser att alkoholismen bland kvinnor ökat med ofattbara 50% under åren 2003 till 2007. Under fyra korta år alltså. Bland männen beräknas ökningen vara 25% under samma tid.
Totalkonsumtionen beräknas ha legat ganska stilla på sistone, t.o.m. gått ner vissa år. Annars säger undersökningar att svenskarna ökat konsumtionen med 40% på tio år.
Tydligen drar många också ner på konsumtionen, den deltrenden kanske också visar sig i att nykterhetsorganisationerna ökar medlemsantalet.
Andra ökar konsumtionen då tillgängligheten ökar. I en artikel i ’Allt om barn/Vi föräldrar’ i augusti skrevs det om ’Bag-in-box-mamman’. Det nämndes bl.a. att många idag serverar vin i lägen där man förut drack kaffe. Tillgängligheten ökar också genom att politiken idag regelmässigt godkänner förfrågningar om utökade utskänkningstider och serveringsytor. Vi ska ju bli som Europa!
I den glada marschen mot att utöka de svenska dryckesvanorna med de europeiska ska man inte glömma att kalkylera in de lägre medellivslängderna och de trista individuella fakta som ligger bakom vissa europeiska länder siffror.
Att vi ökat antalet kvinnliga alkoholister med 35 000 på fyra år är katastrofalt. Inte minst då största ökningen är i åldersgruppen 30-40 år, det handlar om en stor andel mammmor. Det är lika katastrofalt att ytterligare 35 000 män blivit alkisar de här åren, av dem inte så få pappor. Vi har inte råd med detta, varken räknat i individuellt lidande, allmänsocialt eller samhällsekonomiskt.

Som moderat har man inte så mycket att berömma sig av när det gäller åtgärder för att minska akoholförbrukningen. Jag känner dock ett antal nykterister, absolutister och måttlighetsdrickare inom partiet som funderar på vad som kan göras för att mota denna tragikens lavin. 265 000 alkoholister och fler på god väg, det blir mycket utanförskap det.

Tills vidare kommer jag personligen att vara alkoholpolitisk bromskloss i de politiska sammanhang där jag sitter med.

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

En kommentar

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Jan Nilsson lovar att i framtiden bli en alkoholpolisk bromskloss med tanke på de skrämmande siffror som visar hur antalet alkoholister ökat den senaste tiden.

    Jag vill bara påtala, att så har jag uppfattat honom vara sedan tidigare. I en del av de ärenden som behandlats lokalt i Vännäs, har Jan Nilsson tydligt visat på en långt större restriktivitet än alla alla de övriga i kommunstyrelsen.

    Därmed har han också för mig visat, att det finns viktigare saker än att alltid visa ortens förtagare maximalt tillmötesgående.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.