Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Lunchblogg om farlig närsynthet och tystnad

Det är väldigt tyst om Rysslands planerade gasledning i Östersjön nu. Den som av Ryssland betecknas som vitalt intresse och ska bevakas av Gazproms militära styrkor även utanför Rysslands gränser och som en del av oss tänker på som Putins strypkoppel på Europa. Den som kommer att göra Europa så oerhört beroende av Ryssland.

Det verkar vara svårt att kombinera regeringsinnehav och klarsynthet i den här frågan. Det hördes inte många pip från (s) så länge man hade makten och nu verkar andra ha drabbats av vissa perceptionsstörningar, man lyckas inte riktigt samordna det man ser, hör, luktar och känner. Utåt yttrar det sig bland annat i partiellt synbortfall och dito tunghäfta.

Slite hamn och kommun har tagit emot stora bidrag från Gazprom, omkring 100 miljoner. Gåvan och ändamålet (att rusta upp hamnen) ansågs så obetydligt att man inte ens tog saken i kommunfullmäktige, minns jag rätt lät man tekniska ta beslutet att ta emot pengarna.
I Tyskland har det energi-militär-politiska komplexet inte bara köpt Gerhard Schröder, man har betalat mycket gaspengar till fotbollsklubbar och andra verksamheter och köpt sig oerhört mycket goodwill. De man väntar sig skulle värdera skeendet lite mer nyktert och se det i sammanhang med annat verkar inte göra det.

I Sverige vill många se klartecknet till gasledningen bara som en formalitet eller i bästa fall som en miljöfråga. När man ser tsar Putins dirigerande av Ryssland och dess politik (inkl Gazprom) tycks ledarnas närsynthet obegriplig. Den kan kännas som en dom över Europa.

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.