Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Finnarna luras

Ja, inte bara de, men idag var det Nokias tur att försöka luras.

På tredje sidan i den ena av mina dagstidningar syns en bild av en man på en solbelyst sandstrand. Ljuvliga grönblå vågor slår mot stranden medan han sitter på en uppblåst badring i sin kortärmade vita skjorta och tittar ut över vattnet. Stilla frid och kontemplation. Någonstans i närheten finns badringens ägare, hans barn. Han skulle kunna tänka på tillfällen när han själv var ute med sin pappa, kanske på samma strand.
Men jag tvivlar.

’Med email till din Nokia blir livet lite friare’. Det är annonsens budskap.

Den stackarn har med sin mobil, sannolikt påslagen. Han väntar omedvetet, eller i värsta fall medvetet, på sms- eller ringsignalen. Han vet att kollegorna, konsulterna, affärsförbindelserna och/eller chefen vet att han kan nås, att han kan läsa sin mail. Han vet att han kan jobba, han vet vad som är ogjort.
Han blickar ut över havet, men vem vet vilka hemskheter han ser för sitt öga.
Ilskna frågor om var offerten är? Ett avslag av någon form? Ett besked om att något är färdigt, så nu är det dags att han tar itu med sin del? Ytterligare en pålaga som i praktiken kräver att han offrar sin helg? ’Gör hur du vill, men den 15:e måste det vara klart!’ Så är det många som har det, bara glöm 8 timmars arbetsdag och fem dagars vecka.
Kanske är han bara så sliten att vilket meddelande som helst ger honom en släng av oro, yrsel och magont.

’Med email till din Nokia blir livet lite friare’

För ett par årtionden sen sas det att arbetsgivaren fick en nytta motsvarande en halv timmes oavlönad arbetstid per dag om man fick en anställd att ta emot en dåtida stenåldersmobil. Jag har inte hört något motsvarande angående datorn, internetuppkopplingen, det mobila bredbandet, dagens ’fullkontorsmobiler’ och sms:en. (Det första ’nutida’ sms:et sändes 1993, år 2000 sändes 17 miljarder, 2004 500 miljarder) Mentalt upptagna blir vi i alla fall.

Jag tycker också synd om dem av mina elever som inte kan slå av sina mobiler under natten utan är öppna för diverse sms-bekräftelse dygnet runt. Eller de som inte ser ut att må så bra om de måste lämna ifrån sig den under lektionen. (Gäller dem som ’glömt’ slå av den lite för många gånger *s*.)

Det är i stort sett bara lur med mobilitetreklamens budskap. Jag har själv gått på nästan allihop. I alla fall har jag nött ut en hel hög med mobiler och kan sända och läsa mail på ett par olika sätt nästan var jag än befinner mig, förutom via fiber och nödfallsmodem.

Men kalla det inte frihet så att jag hör. Vi hör nog till en av de mer förslavade generationerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.