Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Försäkringskassan, samhället och vi

(S)-märkte Thomas Hartman har piffat upp blogghörnet av vk.se på slutet. Idag skriver han något som bör läsas. Klicka här.
Utan att generalisera och smutskasta alla som under rationaliseringar och omorganisationer sliter i Försäkringskassans olika verksamheter så känner vi nog alla människor som drabbats hårt både av sjukdom, FK:s centrala direktiv (enligt Hartman) och enskilda handläggares attityd.
Jag känner människor som i svåra situationer tvingats gå ända till länsrätten för att få hjälp med det mest självklara. Till exempel efter att en läkare som aldrig träffat dem kört över väl insatta och kompetenta läkares utlåtanden.

’Förenklarna’, de som har god lust att skylla även krisen i världsekonomin, OPEC:s oljepris och socialdemokraternas pumplag på Alliansregeringen, har haft en förklaring. Det är regeringens fel!
Man har raderat minnet så att alla de tilltagande svårigheter som många verkligt sjuka haft med FK har inträffat efter 2006. Trots att ingen enda lag eller förordning ändrats predikade man att FK:s bedömningar var ett resultat av den nya regeringens politik.
I retoriken kunde man nästan ana Husmark-Persson smyga omkring på kassans kontor på nätterna och göra människofientliga marginalanteckningar i de sjukas mappar.

Det känns som en frisk sanningsfläkt att se Hartman göra slut på den här sortens argumentering. Så här skriver han:

’Vissa bloggare och politiker brukar mena att det är fel att ifrågasätta Försäkringskassans organisering utan att detta beror på den nya regeringens hårdare regler. Men det är att göra det allt för lätt för sig.
LO/TCO:s rättsskydd JO-anmälan handlar om sättet verksamheten sköts på. Man menar att försäkringskassan gör sig skyldig till en häpnadsväckande nonchalans mot de försäkrade och brott mot lagen. Det har knappast med den borgerliga regeringen att göra.’

Tack, Hartman. Långsiktigt tjänar (s) på att den lägsta och osannaste sortens argument städas undan, det är jag övertygad om.
Luften blir också renare att andas och det blir lättare att bota sjukdomen om man sätter rätt diagnos från början. I detta fall det som är sjukt på Försäkringskassan.
Receptet att lägga ner kassan tror jag dock inte riktigt på. *s*

Det är kanske diffust och flummigt, men de flesta upplever nog att klimatet blivit hårdare i vårt samhälle. Återigen har vissa förenklare på vänsterkanten väldigt lätt för att göra politik av detta. Det handlar enligt de mest enögda om oss borgerliga som saknar empati, inte bryr oss om människor och bara vill trampa ner de svaga. Morsning.

Min uppfattning är att det här problemet är mycket allvarligare än vi anar och ligger mer hos oss individer än vi vill veta. Vi kämpar i verksamheter och samhälle för att få till en värdegrund som ska ersätta den värdegrund det här samhället byggdes på en gång. Det blir många, långa dokument, men det blir lite verkstad och det blir ofta väldigt kallt i mötet med människorna.

Det är väl inte så enkelt, men för att sätta saken på spetsen vill jag säga så här:
FK kunde kanske köra en hel del av sina mål- och policydokument i tuggen och istället laminera ett A3-ark som kan placeras väl synligt mitt emot handläggarnas skrivbord. Där skulle det stå en påminnelse som skulle hjälpa dem i den praktiska tillämpningen av FK:s regler:

’Allt vad ni vill att människorna ska göra er, det ska ni också göra dem’.

Man kunde trycka upp några miljoner och sända ut dem till alla rektorer, lärare, elever, fondförvaltare, mäklare, politiker, journalister, renhållningsarbetare, bussförare, chefer och fackombudsmän också.

Till sist, ett tack till er hårt arbetande människor på Försäkringskassan som tar ert tjänstemannaansvar utan att helt koppla bort hjärta och samvete.

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.