Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

En ursäkt till socialdemokratin

Jag har hållit (s) helt skyldiga till den långtgående neddragning av försvaret som i ett krisläge skulle kunna vara det dyraste vi gjort i Sverige. Det sista året har jag också varit väldigt besviken på Alliansen när det gäller försvaret. Det ’nedläggningsstopp’ Alliansregeringen nu infört är för lite med tanke på förändringarna i vår omvärld. En anpassning till Sovjets sammanbrott var nödvändig, men den har tappat proportionerna. Verksamhetsmässigt mer än kostnadsmässigt.

På slutet har jag förstått lite mer av vilken skuld försvarsledningen har. Hur obegripliga prioriteringar från de omkring 2000 byråkraterna i försvarets högkvarter t.ex. får till följd att man kan göra en värdegrundsenkät bland de anställda som fortfarande finns kvar för omkring 100 miljoner, medan Norrlands stridsflygare inte får flyga JAS alls under året.

Jag har haft nöjet att flyga både Viggen och Gripen (JAS) i simulator, förstås utan att bergripa så mycket. Särskilt den sistnämnda simulatorn sägs ha stor nytta med sig i utbildning och vidmakthållande av kunskaper. Nu är det ändå inte bara torrsim Norrlands vakthundar behöver.
F21:s piloter skulle vara väldigt glada om de fick sina 160 flygtimmar varje år, fast jag tycker det låter väldigt lite. 2008 får de vad jag förstår inte en minut. Hälften av piloterna får flyga lite i ett annat plan som inte kan jämföras med Gripen på samma dag. Kan ingen ta itu med försvarsledningen?

I ett läge där vårt land hela tiden får en större strategisk betydelse verkar det som om samma försvarsledning skulle vilja lägga ner verksamheten i hela Norrland. Trots att Nordkalotten blir hetare och hetare och länderna omkring oss ser över eller rustar upp sitt försvar i området. Trots att ca 15% av världens urantillgångar ligger här i Norrland och skulle kunna bli oemotståndliga för ’någon’ i en osäker framtid – om energibehovet blir tillräckligt stort och priset för att ta hand om uranet blir tillräckligt lågt. Jag undrar vad miljöpartiet, ett av det mest ’försvarsomedvetna’ partierna skulle anse om en Norrländsk uranutvinning med något annat lands metoder och miljötänk?

En ursäkt till (s) var det. Jag anser att ni har huvudansvaret för att det ser ut som det gör, men förstår nu att det till en del får delas på fler och att ni inte bär detaljansvaret för det usla läget. Rätt ska vara rätt. Ursäkta min felbedömning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Intressant

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.