Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Grannarna norrut


Golfbollarna jag haft i halsen håller på att minska i storlek, febern och hostan har gett sig och man borde ju vara frisk. I eftermiddag blev jag i alla fall ganska less på att vara förkyld och bedrövlig. För att testa statusen tog jag en promenad till kyrkogården. Den ligger alldeles intill, i nordlig riktning.

Farbror Emil, det stora original som flyttade det här huset till sin nuvarande plats och bodde i det 1970-1984, vilar tillsammans med sin Stina i graven som ligger allra närmast vårt hus.
Hans första fru hette Engman och dog tidigt. Han gifte sig med Stina Sköld, som varit missionär i Etiopien och flytt för Italienarna under Abessinienkriget. Vid giftermålet skippade han namnet Karlsson, slog ihop fruarnas efternamn och gjorde sig ett nytt till Stina och honom – Sköldengen.

Emil var ett original. Han växte upp under mycket fattiga förhållanden, och lärde sig att arbeta hårt. Han blev byggare och EFS-predikant. Var bl.a. arbetsledare när Viktoriakyrkan byggdes vid Överstjuktan i väglöst land. Mellan Ammarnäs och Tärnaby. Med bl.a. SvD och kungens livmedikus Axel Munte som finansiärer.
En del av berättelserna från hans arbete där är nog lite överdrivna. T.ex. hur han bar järnspisen över fjället till kyrkan.
Så här står det i alla fall på www.vindelfjällen.se om kyrkbygget som det här husets förre herre var arbetsledare för:

Viktoriakyrkan

Nära Överst Juktans utlopp ligger Viktoriakyrkan. Jukt Erik, Ante i Falträsk, Johan Persson i Ammarnäs samt prosten Göte Haglund kom med idén om kyrkan, mitt mellan Ammarnäs och Tärnaby. Svenska Dagbladet startade en insamling. Prosten Haglund blev kallad till Stockholms slott, till Axel Munthe, livmedikus åt drottning Viktoria. Han donerade 12 000 kr med förbehållet att kyrkan skulle uppkallas efter drottningen. Virket höggs och sågades på platsen. Det togs under Korpberget där granskogen är särskilt ståtlig. Totalt gick kyrkobygget på 36 000 kr. Kyrkan togs i bruk 1938.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.