Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ericsson och Vännäs – ett enkelt resonemang

Ericsson har förvånat marknaden i dagarna. Det har liksom gått för bra. Så pass att de kände sig tvungna att släppa nyheten om det oväntade resultatet lite i förväg.
Har Nilsson börjat skriva börskommentarer nu? Det kommer att inträffa ungefär samtidigt som jag presenterar min modeblogg. Aldrig någon gång.

Jag vill ta Ericsson som enkelt exempel när det gäller förväntningar och hantering av kommunal ekonomi.

I det allvarliga världsekonomiska läget ligger Sverige bättre till än man skulle kunna tro. Bankerna är generellt sunda efter att ha varit hyfsat återhållsamma sen den stora fastighetsbubblan sprack på tidigt 90-tal.
En god sak av det dåtida eländet har varit att även stat och många kommuner lärt läxan och kämpat för att hålla budgetbalans.
Statsfinanserna står jämförelsevis starka idag. Bl.a. tack vare att Borg & co inte har gjort som Östros & co velat. Det finns också mycket mer resurser redo för arbetsmarknadspolitiska åtgärder än Sahlins skrämselpropaganda vill påskina. Det är gott att hon, Ohly & co inte fått bestämma de senaste åren.

Vad hade det här nu med Ericsson att göra?

Jo, det är ett enkelt resonemang, men jag tror det kan behöva föras.
Ericssons 2008 har gått bättre än väntat, men resultatet blir inte lika bra framöver. Om ett år kommer vi att se fler följder av finanskrisen i den svenska ekonomin, i företagens, många familjers och den offentliga sektorns ekonomi. Förhoppningsvis blir det så att många av de varslade får behålla jobben. Förhoppningsvis kommer Sverige och särskilt det ’realekonomiska’ Norrland att klara sig relativt bra. Förhoppningsvis drabbas Sverige inte av något övernervöst panikstopp.

Det jag vill säga är att vi ska se nyktert på årets siffror. I Vännäs kommer det att vara plussiffror, kanske t.o.m. bättre siffror än väntat.
När man då ser insatser som skulle ha behövt göras i vården och skolan och hur vi skulle behöva underhålla de kommunala fastigheterna för mångdubbla belopp mot idag är det lätt att göra misstag. Många väljare kommer att se på överskottsmiljonerna i ett ’privatperspektiv’. Då är det frestande att öppna kranarna lite och drömma att det kommer att fortsätta att se lika bra ut. Frestande att dra på sig kostnader och köpa sig kortsiktig popularitet genom att satsa lite mer och spara lite mindre för ovädersdagarna.
Varken Ericssons eller Vännäs resultat kommer att se likadant ut nästa och nästnästa år. Det ska alla veta.

Många säger att man som oppositionspolitiker inte ska ta för mycket ansvar. Man ska brassa på, kräva, lova och vara ’schangtil’ och så sätta press på majoriteten. Ungefär som Mona Sahlin.

Jag kanske är för dum för att vara en klok och framgångsrik oppositionspolitiker. Som medborgare hoppas jag i alla fall att Vännäs där jag tillsammans med ca 8400 andra är ’delägare’ ska stå så bra rustat som möjligt för kyligare tider.

Jag har det hellre som en villaägare i Västerbottens inland än som en i ett av Stockholms hetare områden. Hellre ett billigt hus med försiktig och jämn utveckling än ett betydligt dyrare och högbelånat där jag ena året får känna mig väldigt rik för att nästa år bli utfattig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.