Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Nya angrepp på friskolor

Friskolor sägs inte ta emot barn med funktionshinder!
Nu är det dags igen. En tiondel av rektorerna har varit avvisande när en del mediafolk i dagarna velat kolla deras skolor. Det var tio procent, men radio, TV och tidningar rationaliserar bort analysen och drevet går mot alla friskolor.
Nu vet alla som vill att det ska vara så att friskolor inte tar emot barn i svårigheter.
Trots att många friskolor har en minst lika stor eller större andel barn i svårigheter jämfört med det kommunala snittet.

I vissa kommuner utgår det extrapengar till de kommunala skolor som tar emot barn som behöver t.ex. ombyggnationer för att de ska kunna gå på skolan. Till de kommunala alltså, inte till friskolor. Som ibland också är ganska små. Då måste de ibland neka, vilket lagen säger att de får.

Det kan också vara så att man har en elev i en klass med en speciell problematik, t.ex. ganska grav adhd. I ett sådant läge kan det vara det värsta man gör att ta emot en elev till med identisk problematik i den klassen. Då kan det vara bäst att neka.

De skolor som generellt driver en linje där man undviker barn i svårigheter har jag däremot ingen förståelse eller känsla för. Jag känner heller inte till någon friskola på kristen grund där det finns sådana tendenser. Där kan man istället tassa lite nära det andra diket. Att det ibland blir något för många med svårigheter i den blandning av alla sorters elever man annars har.

Nittio procent av de kontaktade skolorna nekade inte att ta emot just de här barnen som man låtsades söka plats för, men i överskrifter och på löpsedlar dras vi alla över en kam. ’Friskolorna tar inte emot barn med funktionshinder!’

Det är oärligt, oetiskt, gravt missvisande och upprörande att man kastar ur sig så svepande och felaktiga formuleringar.

3 kommentarer

  1. Monica W

    Detta är en av de saker jag har svårast för i den svenska samhällsdebatten. 90 % tar emot, det är väl toppen! Kommunala skolor finns ALLTID. I oerhört många orter finns dessutom inget alternativ alls, det existerar bara en enda kommunal skola. Föräldrar med funktionshindrade barn får då ”nöja sig” med den lösning som denna enda kommunala skola har att erbjuda. Om man tänker sig en ort med tre skolor, en kommunal och två friskolor. På en friskola tar man emot barnet, på den andra har man inte resurser nog, och på den kommunala skolan tar man förstås emot barnet. Då har ju denna förälder en valfrihet som INTE EXISTERAR på alla de orter där det inte går att välja skola…

    Suck….

    (i vännäs har man ingen valfrihet! Finns bara en skola…)

  2. tjohej o tjohopp

    Finns det bara EN skola, säger du?Hur tänkte du nu?jag ska räkna upp några för dig: VEGA.V-BY.PENGSJÖ.HÄLLFORS.BRÅN.TVÄRÅBÄCK.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.