Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Thomas Hartman torskade grovt angående friskolorna

Det har varit trevligt att Thomas Hartman dykt upp på VK-bloggen. Idag var det med blandade känslor jag tog del av den svamligaste texten han presenterat sedan han kom in.
Hartman är ju en intellektuellt spänstig socialdemokrat som inte har haft samma skygglappar som vissa (s)-märkta när det gäller friskolor.

Desinformationen är rejäl när han anger andelen barn med ’någon form’ av funktionshinder på de av SR uppringda friskolorna till 2,47 PROMILLE. Det innebär att man t.ex. på den stora Minervaskolan kanske skulle ha en elev med funktionshinder ungefär en bit ovanför midjan. Hos oss blev det nog bara en underarm. Där måste man ju le lite och humorn blandas med upprördheten.

Han kanske har sett Skolfront igår, det har inte jag. Den gravt tendensiösa text där han annars läst fel (för jag tror inte han är oärlig!) finns på ’Barnaministeriets’ hemsida. Där är man däremot oärliga! Läs NOGA vad de skriver och hitta det Thomas Hartman missade helt:

Citat
’Det går dessutom få elever med funktionshinder i de uppringda friskolorna. Mellan 13 och 16 procent av alla Sveriges barn och ungdomar antas ha någon form av funktionshinder. UR:s undersökning visade dock att antalet elever med fysiska funktionshinder på de uppringda skolorna inte uppgick till mer än 2,47 promille.’
Slut citat

Ser du hur man högst medvetet blandar Äpplen med lingon!? 13-16 PROCENT allmänt funktionshindrade (dyslexi, adhd, språkstörningar, asperger, lindrig utvecklingsstörning m.m.) i ’vanliga’ skolan jämförs med 2,47 PROMILLE fysiskt funktionshindrade i de uppringda friskolorna. Rullstolsbundna och enbenta m.m. Detta är inget mindre än en skandal!
Allmänheten och Thomas Hartman läser det som friskoledrevet inom SR och SVT avsett. Han skriver att friskolorna har 2,47 promille elever med NÅGON FORM AV funktionshinder.

Barnaministeriet, Skolfront och Skolministeriet har förverkat allt förtroende. Hartman kan be om ursäkt och erkänna att han både läst fel och torskat hårt på en grovt statisktiskt lurendrejeri så ska vi låta udda vara jämt.
Trots att Hartman idag tillskriver mig som inte är socialdemokrat en människosyn som jag inte har. Att min människosyn skulle vara präglad av ’marknadsekonomins enfald’.
Vore ordet ’kränkt’ inte så utslitet, felanvänt och devalverat skulle jag använda det på hur jag känner mig.

Det kommer mera. Den rena klappjakten på friskolor kommer att eldas på av andra program inom SR och SVT kommande vecka. Nu sållas agnarna från vetet. Det ska bli spännande att se vilka som är intellektuellt hederliga av politiker och journalister. Man får så klart ogilla friskolor, men man ska inte ljuga.

Det låter som Nilsson är upprörd och det är han också.

2 kommentarer

  1. Thomas Hartman

    … med statistik kan man bevisa det mesta. Om det handlar om procent eller promille är i realiteten rätt ointressant. Det finns självklart friskolor som är föredomen. Jag har aldrig hävdat något annat. Men på samma sätt finns det skolor som inte är det. Detta gäller oavsett driftform. Men i den politiska debatten reduceras detta till svart eller vitt. Vissa partier tenderar att regelmässigt svartmåla friskolorna och andra hyllar dom.

    Min slutsats är i grunden samma som jag skrev i mitt första inlägg om skolan på denna blogg. Friskolor har väsentliga saker att bidra med till den allmänna skolan.

    Men både jag och Jan vet att de skolor som sorterar och gör sig själva till exklusiva oaser i samhället gör både samhället och friskolorna en otjänst och såna finns också.

    Kaffet kan vi gärna ta någon dag. Det vore kul.

  2. Jan N

    Vi kan snacka mer om procent och promille, en viss liten betydelse tror jag matematikerna är rätt överens om att hävda.
    Jag är inte alldeles dum och skillnaderna mellan friskolorna är säkert lika stora som mellan olika kommunala. Driftsformen behöver inte vara avgörande, där kan vi vara överens.
    Jag tror du är ganska resonabel egentligen, akta dig bara för att haka på drevet mot friskolorna som just nu pågår från vissa radio- och TV-program. Det finns en del där, och jag tror det kommer mer, som inte är med sanningen överensstämmande. Och det vore dumt om du smutsade ner dig med de argumenten.

    Jag skulle ha skrivit mer på bloggen, men idag ska det styckas älg.
    Vi hörs för en träff framöver, men jag återkommer nog på bloggen innan dess.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.