Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Valorganisation med svensk i toppen


Vi besökte New York City Election board och fick en hel del inblick i hur saker och ting fungerar rent praktiskt.
Den här organisationen leds av Marcus Cederqvist som tillbringat sina sommarlov i Helsingborg, Vänersborg eller någon annanstans där släkten bodde. Här fick vi passa tungan, han förstod svenska väldigt bra och talade fortfarande riktigt hyfsat.

Här fick vi svar på många saker. Jag bl.a. på den fråga som K-G Sjöström skickat med mig. När jag berättade att jag också fått i uppdrag att kolla om K-G:s frus poströst verkligen blivit räknad tog Marcus C frågan på fullt allvar och sa att det skulle han kanske kunna hjälpa till att kolla. Vi hade inte tid och jag tror inte han eller hans tjänstemän heller hade tid så jag sa att jag litade på systemet.

Frågan ja, K-G, hur räknas procenten röstande ut? Avser den hela befolkningen?
Nej, man räknar andelen röstande av dem som är registrerade för röstning. USA har sannolikt betydligt fler icke röstberättigade än vi.

I NY bor omkring 8 miljoner människor. Där ingår omkring 1,5 miljon som går i skolan och är för unga för att rösta och de som inte ens börjat skolan. Här finns också många som arbetar inom olika organisationer och företag, men är skrivna i sina hemländer. Eller av andra orsaker inte är amerikanska medborgare.
NY har i år drygt 4,5 miljoner registrerade för röstning. Valdeltagandet här brukar vara större än snittet i USA, trots att det inte finns skyltar eller tillstymmelse till lokal kampanj. Man hade 2,4 miljoner röstande 2004 (omkring 62% av dem som då var registrerade) men nu är intresset större. De ca 12 miljoner som man tror vistas illegat i landet kan naturligtvis inte rösta.

Återkommer med mer detaljer om valhantverket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.