Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

På Georgetown University i Washington


Valdagens eftermiddag besökte vi Georgetown University som startade 1789, tiotalet år efter att USA bildades. Universitetets rötter är från 1634. Det är egentligen en ’kristen friskola’, USA:s äldsta Katolska universitet. Idag är det i praktiken ett sekulärt universitet. Det är förresten inte många som tänker på att de flesta av våra universitet har liknande rötter.
Vid en omröstning bland tusen fakulteter i USA och Kanada rankas Georgetown rätt nyligen som det främsta på mastersnivå på området Internationella relationer. Här finns både utblick och inblick. Under Bill Clintons presidenttid hade han 14 föreläsningar här, kanske ett litet mått på Georgetowns betydelse.

Vi fick möta professor Stephen Wayne som bl.a. skrivit boken "The road to the White house 2008′ som nu kommit ut i sin åttonde upplaga.
Wayne är en kunnig och frispråkig herre som började med att fråga vad han skulle tala om de ca två timmar vi hade till buds. Vår osannolika grupp som åldersmässigt spänner från tonåren till mellan 80 och 90 och bakgrundsmässigt över liknande avstånd hade sina önskemål. Det stämde ganska bra med det Wayne sannolikt hade tänkt och det blev intressant och bra. Fördenskull behöver man inte dela alla åsikter. Det blev en generöst tilltagen frågestund också.

Något nämndes om de mödor Obama nu har framför sig. En av dem är att få fram ministrar och andra centrala personer i administrationen. Sådant kan i värsta fall ta 8-9 månader och är ännu värre än motsvarande sak i Sverige. Obama och demokraternas ledning ska hitta kunniga, studerade, allmänt kompetenta, kommunikativa, mediala politiska begåvningar med stark vilja och ambition som har lätt att leda, lyda, samarbeta, ta plats och underordna sig. De ska dessutom vara lagledarbegåvningar, ha ett fläckfritt förflutet sedan unga år och inte vara kristna på ett sätt som påverkar deras åsikter och hållningar i någon högre grad. De ska dessutom gärna attrahera de unga och hittills marginaliserade grupper som kommit fram ur dvalan och röstat på Obama.
De ska klara de undersökningar av liv, leverne, historia och kontakter som säkerhetstjänst och andra myndigheter ska göra. De ska svara på tusentals frågor som ska analyserars och bearbetas mycket noga. De ska själva klara av att ständigt nagelfaras och ifrågasättas av media, de ska stå ut med direkta lögner och felaktiga uppgifter om dem som sprids för alla vindar och står på alla löpsedlar. De ska uthärda att obehagliga sanningar kanske kommer fram och ställer vänskap och familjeliv på prov. Slutligen ska de ha närstående som orkar med detta och vara villiga att utsätta dem för eländet.
Sådana djur är sällsynta även i det amerikanska landskapet.

Nu har Obama inte väntat tills valnatten för att fundera på detta. Hans stab har arbetat rätt länge med saken och flera demokrater har hjälpt honom med detta ett tag. T.ex. Bill Clinton.
Timmarna på Georgetown var en av resans absoluta höjdpunkter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.