Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Avslut på USA-resan


Det är faktiskt så att jag kommit hem idag. Jag åkte direkt till Mariaskolan och hade svårt ’jet-laggad’ en USA-lektion, träffade eleverna och kom sen hem på eftemiddagen.
De som orkat läsa min blogg idag tänkte nog att jag fortfarande var kvar i USA. Det var bara en del saker jag ville hinna med innan jag slutade det här USA-svepet.

Ett tack till moderaterna i Västerbotten som gav den här möjligheten. Resan blev ändå bättre och mer givande än jag hade trott. Inte minst beroende på mina kunniga, snabbtänkta och humorspäckade medresenärer (inte minst de äldsta) av olika partifärg som kryddat alla upplevelser med exempel och initierade reflektioner. Vilket osannolikt gäng vi var!
Ett tack till Hans Berglund på bilden som driver företaget ’Travel Experience’ och nu var reseledare åt ’Atlantöar’ som arrangerade den här valresan och tänker sig en resa även nästa USA-val.

Om någon tycker att jag varit ’USA-advokat’ i mina bloggar så känns jag inte riktigt vid det. Det mest oinitierade USA-gnället kan ibland behöva balanseras en del och så finns det en ’svensk-karikatyr’ jag inte vill falla in i. Det är känt bland många i USA, och även andra länder, att man alltid vet bäst i Sverige. Det är mer än en amerikan som kan vittna om att man hört svenskar börja uppläxningsföreläsningar ungefär så här:

’-In Sweden we have a system….’

Man kan även i andra länder, även om det ser annorlunda ut. Det en annan sak att det finns saker som fungerar bättre i Sverige än i USA, men även en hel del som fungerar mycket bättre där. En lyssnande och betraktande ödmjukhet är ingen dum början på en givande dialog.

Ett litet exempel här i slutet. På bilden sitter Hans och sonen Andreas på baren ’Moonstruck’ intill vårt hotell i New York. Hans ville gärna ha en öl till maten, men man sålde inte öl. Då säger servitrisen:
’- Kila över och handla en öl i affären mitt över gatan så ställer jag fram glas, det är ok.’

Generositetens och den lösningsinriktade välviljans system fungerar ofta bättre ’Over There’.

4 kommentarer

  1. K-G Sjöström

    Jag förstår precis vad du menar med ”In Sweden we have a system”, men ändå inte riktigt.

    Om man möter en ”openminded” person i USA och man direkt inser att han/hon lika mycket som jag vill lära känna ”systemet” i våra respektive länder, vore det väl konstigt om jag inte då berättade om vårt system. Ibland inser han då vad som är bättre hos oss och ibland vice versa.

    Men självklart beror allt på hur jag säger och när jag säger ”In Sweden we have a system”. Om jag bara gör det att för berätta om delar i vårt system som är bättre än vad som gäller i USA. Självklart måste jag vara öppen och även erkänna bristerna hos oss i vårt ”system.

    Welcome home, by the way!

  2. Paul Redstig

    Tänk om VK skulle klämma in lite utav Nilssons blogg i papperstidningen.
    Denna utmärkta skildring av Presidentvalet förtjänar det

  3. Jan

    Håller med dig i det du säger.
    De aktuella citatet gavs mig av en av domarna som var med på resan. Hon hade fått höra varianter på det här uttrycket citeras av sådana som mött människor som kanske inte varit så ”openminded”. Mer svenskt ”självgoda” och mästrande i tonen och utan vilja att försöka förstå.
    Alla är inte så nyfikna och reflekterande som andra i möten med nya och ovana miljöer och ”system”.

  4. Jan

    Såg det du skrev i din blogg och kommenterade, men det har kanske inte kommit in än.
    Det är väl det att ”bästföre-datot” för presidentvalet är passerat. *s*

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.