Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ohly visar nygamla takter

I Sverige ingicks omkring 190 partnerskap 2007. Man kunde i debatten nästan tro att det skulle vara tiotusentals per år. I dagarna gick Lars Ohly ut och sa att man ska tvinga präster att viga homosexuella, även om det är emot deras personliga övertygelse. Det låter som gamla sovjetiska takter. Tycker Ohly månne också att det ska bli samma straff som på den ’gamla goda tiden’ om man för sin tros skull inte kan gå in under maktens krav?

Observera att det gäller präster i kyrkor. Man talar som vanligt lågt eller inte alls om de muslimska sammanhangen. Ohly och andra verkar inte alls lika benägna att vilja tvinga och förfölja dessa i samma grad.
En av programledarna i ’Halal-TV’, Cherin Awad, har t.ex. i Existens december 2003 hävdat att otrogna kvinnor ska stenas till döds enligt ’guds lag’. Hon stod för detta ända tills trycket blev lite för stort för några veckor sedan. Nu sägs hon muntligt ha backat från uttalandet. Vi har ändå inte hört eller läst så mycket om hennes uttalanden. SVT verkar inte alls ha ifrågasatt hennes lämplighet trots detta.

En aldrig så mild person med ’fel’ uppfattning i nämnda vigselfråga gissar jag hade åkt ut från programledaruppgiften ganska huvudstupa. Om den personen varit kristen alltså.
Saker verkar nu förändras ganska snabbt för Sveriges ’kristna minoritet’. Det är allvarligt på flera sätt.
Ett delproblem till följd av detta kan bli att stödet för t.ex. (sd) tyvärr riskerar att öka allt eftersom skillnaden i tolerans mot de olika religionerna blir uppenbar för en större allmänhet utanför församlingarna.

Personligen menar jag att det nog vore bäst att kyrkorna lämnar ifrån sig vigselrätten och att man framöver får registrera sitt äktenskap hos myndigheterna och gifta sig i sin kyrka som i en del andra länder. Det var så t.ex. RFSU och (kd) menade.

Men Ohly vill kanske följa med in i de kristna församlingarna med tvångsåtgärder i alla fall? I toleransens namn….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.