Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Upphovsrätten

Det är inte lätt det här med IPRED-lagen. För egen del är jag mycket oroad över den kontroll av individerna, våra tankar och vanor som blivit möjlig och tydligen oemotståndligt intressant genom internet. Det kanske går hjälpligt bra idag, fast bara kanske, men världen är inte god och samhällets eller tankens diktatorer får förr eller senare grepp om den systematiserade kontrollmakten om vi underkastar oss den.
Jag trodde ett tag att jag var någon sorts dissident i mitt parti vad gäller FRA, men fick senast idag fler belägg för att skepsisen är både vitt, brett och djupt spridd. Många talar om att det var unga fildelande män som ’bloggade tillbaka regeringen’ några steg i frågan, men det var inte så få medelålders- och medelåldersplus-tänkare av båda könen som fanns med där.

Samtidigt är konsekvenserna av upphovsrättens kollaps väldigt stora. Idag stjäls böcker och olika konstyttringar på ett sätt som riskerar att utarma en viktig del av vårt samhälle och beröva oss många nyttigheter och utvecklande alster framöver.
Hur roligt det än är att t.ex. skriva måste det finnas möjlighet att ta betalt för mödan. Man kan undra hur framtida läroböcker kommer att kunna framställas och vilken kvalitet de kommer att ha? Det är en klen tröst att mycket skräp också kommer att ha svårt att komma ut. På något sätt gissar jag att just det kommer att sippra fram ändå.

På något vis måste dagens massiva stölder av upphovsrättsskyddade saker försvåras och man måste vänja sig vid att betala något för en del av de ’exklusivare’ material man nyttjar på nätet. Om IPRED-lagen är rätt väg är jag inte man att bedöma.

På Mariaskolan där jag arbetar är det inte tillåtet att använda datorerna för chattande eller andra egna utflykter. Datorerna där är till för skolarbete. Annars skulle man kunna tänka att datorerna på t.ex. skolor eller arbetsplatser skulle kunna användas för olovlig nedladdning. Vem tänker man sig bötfälla då?
Hur många fildelare kommer att köra på utan att skaffa sig ett ’anonymiseringsprogram’?

Är det här lagförslaget riktigt färdigt?

4 kommentarer

  1. Oskar

    Fildelarna kommer alltid att liga steget före för att komma undan sådana där lagar.. Gäller inte bara fildelning utan all typ av fusk, fuskarna är fuskare och kommer inte sluta bara för att de bryter mot ännu en lag..

  2. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

    Oavsett huruvida upphovsrätten anses viktig bör båda sidor kunna enas om att privatpersoner ej bör ges makt som poliser saknar på grund av riskerna vid felaktigt bruk i maktposition.

    Vad det som är på väg att gå igenom i praktiken innebär är att upphovsrättsinnehavare kan kräva ut – hittills skyddade – personuppgifter vid brott som inte ger annat än böter.
    Polisen behöver luta sig mot ett potentiellt 2 års fängelsestraff för att berättiga detta.

    Konsekvensen blir förmodligen – som t.ex. http://opassande.se skrivit om gällande Danmark – att majoriteten krav från upphovsrättsinnehavarna inte behöver passera domstol.
    Man skickar bara ut en ganska låg faktura, folk är för rädda för att säga emot och betalar den – och vips finns möjligheten till oerhört osunda finansieringsmetoder för minoriteten av musikproducenter i Sverige.

  3. Jan N

    Jag tror att du väldigt långt på väg har rätt. Frågan är hur man ska kunna ge nya generationer författare och konstnärer av olika slag möjligheten att leva på det som de gör.
    Det handlar om rätten till saker vi arbetat med och även om allmänhetens rätt att få tag i nyttigheter och glädjeämnen. Vissa saker kommer vi att ha mycket mindra av i framtiden.
    Hur kan man göra? Jag är rädd att den här lagen är för ”ofärdig”.

  4. Jan N

    Ja, det är de här integritets- och säkerhetsfrågorna som känns otillräckligt belysta och behandlade.
    Själv tycker jag att det är olyckligt att ”skärningspunkten” mellan dem som utifrån liberala principer struntar i upphovsrätten och dem som hävdar den uråldriga rätten man haft till sitt arbete, även tankens arbete, måste hamna här.
    Jag tycker att fildelarfolket kommer för enkelt undan när man inte alls vill vara kreativa i frågan om hur t.ex. författare och konstnärer ska lönas för sitt arbete. Risken är att en viktig del av samhället utarmas när förlag m.m. inte kan fungera ekonomiskt och den här sortens arbete inte kan lönasr.
    Om inte fildelarna vill tänka till, vara kreativa och ta ansvar kanske man inte kommer ifrån den här sortens lagar och bestämmelser. Tråkigt, minst sagt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.