Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Skurkar och banditer

Igår ringde ’Eniro – Gula sidorna’ till mig på Mariaskolan. Trodde jag. Emil Bäckström i Stockholm presenterade sig i alla fall som att han kom därifrån, och ville kolla uppgifterna i katalogen. Jag tog mitt i brådskan fram ’den stora gula’, kollade uppgifterna och sa att vi ville att det skulle stå som det gjorde. Han upplyste om att det skulle kosta 4990 plus moms och att det skulle komma ett ordererkännande som vi skulle invända emot inom 10 dagar om det var något fel.

Sen kom betänksamheten. Jag ringde upp Eniro och fick tala med vår kontakt i Sundsvall. De hade inte ringt och han trodde att vi var lurade. Emil Bäckström hade lämnat ett telefonnummer, 08-50164336. Det gav ju en känsla av rekorderlighet och han räknade säkert inte med att man skulle ringa. När jag ringde upp kom jag till ’Företagsdelen’, inte alls till Eniro. Emil Bäckström, om han hette det, hade ljugit som hästen travar. Jag talade in en del av mitt hjärtas mening på telefonsvararen och sa att jag både skulle polisanmäla och sedan gå hur långt som helst om jag fick en faktura.

Sannolikt spelades det första samtalet in och det hade juridiskt räknats som en beställning om jag inte avbeställt inom tio dagar.
Det är ju genant att man överhuvud taget går på några som helst saker på telefon, man ska inte erkänna, godkänna eller beställa något som helst på det sättet i dagens lurendrejartider.
’Din Branchkatalog’ är ett annat tjuvföretag vars dörr skulle spikas igen och som arbetar med liknande metoder.

Företagare, organisationer och föreningar som råkar ut för den här sortens skurkstreck. Gör motstånd, anmäl! Det ska jag göra nu.

6 kommentarer

  1. Monica W

    Jag blir förbluffad. Låter sanslöst. Klart du ska anmäla!

    Tycker det har skett vissa saker vad gäller heder och moral de senaste 10 åren i detta land. Trist!

  2. Kristina T, Vännäs

    Jan, vad bra att du skriver – och skriker – om detta. Man tror nästan att det inte kan vara sant att de får bluffa och hålla på som de gör. Men du: visst borde man ha någon sorts ångerrätt i det fall det kan tolkas som att en beställning är gjord? Kolla upp i ” lagboka” vad som gäller. och vad bra att du anmäler skurkarna

  3. Jan

    Japp, sant. Inte första gången vi varit ute för bedrägeriförsök, men första gången de blåljugit och sagt att de ringer från Eniro, Gula sidorna.

  4. Jan

    Tack, bra att jag fick syn på det här med svenskhandel.se. ”Företadsdelen” är tydligen nytt, även om det finns i varianter under olika organisations- och telefonnummer.

    Polisen rådde att jag skulle vänta och se om det kom något ordererkännande eller faktura och först bestrida dessa. Skulle de skicka påminnelse skulle jag anmäla.
    Jag tycker samhället skulle ta i med hårdhandskarna mot de här bovarna. En snattare får möta polisen direkt. De här tar större summor och samhället borde reagera mycket snabbt och resolut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.